Poplave u BiH, u Banjaluci vanredna situacija Studio B, Tanjug

Objavljeno: 14.05.2019. 12:53 Izmenjeno: 21.05.2019. 14:49

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini prouzrokovala je poplave na severu i centralnim delovima te države, pojedina naselja na severu zemlje su odsečena, a građani prijavljuju probleme u snabedavanju vodom i strujom.

FOTO TANJUG/FOTO-FENA-Muhamed-Sadikovic-bg

Reke koje su se izlile na severu Bosne i Hercegovine prouzrokovale su prekid saobraćaja na pojedinim deonicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića.

U Banjaluci je proglašena vanredna situacija, a pripadnici  Civilne zaštite su u stanju pripravnosti. Sirene za uzbunu oglasile su se u Čelincu, nedaleko od Banjaluke, a nabujala Vrbanja odnela je deo privremenog pešačkog mosta.Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u tom gradu teško i neizvesno, jer se izlila reka Sana čiji je vodostaj dostigao nivo od 460 centimetara.

Civilna zaštita u Banjaluci u stanju pripravnosti

Banjalučki Gradski štab za vanredne situacije doneo je odluku o dizanju u stanje pripravnosti pripadnika Civilne zaštite i njihovom raspoređivanju na kritične tačke na području grada zbog eventualnih poplava.

Trenutno, najugroženije tačke su na području Derviša i Lazareva, javlja Fena.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se prati situacija na svim kritičnim tačkama.On je dodao da je Vrbas još pod kontrolom, ali da će ta reka tokom noći još blago rasti i da zato građane treba upozoriti da prate situaciju.

„To još nije ni blizu situacije iz 2014. godine, ali može se očekivati da Vrbas još raste“, rekao je Radojičić.

U Sanskom Mostu stanje prirodne nesreće zbog najave poplava

Na sednici Štaba Civilne zaštite Sanskog Mosta je proglašeno stanje prirodne nesreće zbog najava da bi ovogodišnje poplave mogle biti gore nego one iz 2014. godine kada je Sanski Most bio pod vodom.

Na ovakav potez opštinske vlasti odlučile su se zbog prognoza Federalnog štaba Civilne zaštite i Hidrometeorološkog zavoda FBiH da bi zbog obilnih kiša vodostaj Sane i pritoka mogao rasti do 570 centimetara, što je pola metra više u odnosu na vodostaj iz 2014. godine, prenosi Klix.

Zbog toga su donete mere da se započne izgradnja odbrambenih nasipa na kritičnim delovima oko reke Sane, a doneta je i odluka da škole sutra ne rade.

Načelnik opštine Faris Hasanbegović pozvao je građane da ne stvaraju paniku, ali da budu oprezni.

U Tesliću vanredno, izlile se Una, Sana, Japra i Vojskova

Na području Novog Grada u Republici Srpskoj izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova i poplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.

Načelnik Opštine Teslić Milan Milićević rekao je da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na deonici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mestu Kamenica, zbog odrona.

Vodostaj Bosne je sinoć za dva sata narastao za 126 centimetara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana