Ponovo rade prodavnice na severu KiM Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 03. 07. 2019. 09:08:21

Prodavnice na severu Kosova i Metohije, koje su u znak protesta zbog trgovinske blokade i taksi dva dana bile zatvorene, od danas ponovo rade.

Predstavnici Udruženja privrednika na severu KiM sinoć su postigli dogovor da prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, koji su prethodna dva dana bili zatvoreni, od danas ponovo počnu da rade.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je danas da je situacija u tom zdravstvenom centru zabrinjavajuća, ali da se sa nadležnim ustanovama, ministarstvom, Kancelarijom za KiM i Republickim fondom čine napori da se snabdevanje normalizuje, što je u ovim uslovima teško.

Kako je rekao za RTS, pacijenti mogu biti adekvatno zbrinuti, ali nema pojedinih rastvora, anestetika i antibiotika.

„Očekujemo da će se stanje poboljšati u narednim danima i da ćemo moći da radimo na uobičajeni način“, rekao je Ivanović.

On je rekao da alternativu u snabdevanju ne onemogućavaju samo Priština i kosovska policija, već i Kfor i Euleks koji, kako kaže, „učestvuju u zarobljavanju naših kamiona sa hranom i lekovima i izlaze iz okvira svoje misije, što produbljuje problem“.

 

Rakić: Naći ćemo način da prevaziđemo krizu

Vlasnici radnji u Severnoj Mitrovici već drugi dan ne rade zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koju je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, a predsednik Srpske liste Goran Rakić tim povodom je rekao da Priština priča jedno a na terenu čini drugo.

On je za RTS kazao da je Priština pre nekoliko dana poslala inspektore na sever Kosova i da su oni proveravali kase za račune, međutim, nakon toga je poslala kamione s robom na sever KiM, bez ikakvih kasa i bez oznaka o poreklu robe u tim kamionima.

Prema njegovim rečima, Srbi su ponosan narod i nisu kupovali tu robu, ali ni građani drugih nacionalnosti nisu kupovali robu iz tih kamiona.

Rakić je rekao da su se privrednici sa severa okupili u više sredina i da se očekuje njihov odluka o daljim koracima, koja će biti u interesu krajnjih potrošača, a to su građani severa KiM.

On je istakao da Priština već duže pokušava da satanizuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da pošalje poruku podrške nekim opozicionim liderima u Beogradu.

Kako je rekao, siguran je da će srpski narod naći način da prevaziđe humanitarnu krizu.

Govoreći o poternici za Milanom Radojičićem i optužnici protiv Ivana Todosijevića, rekao je da je svuda u svetu pravilo i praksa da Tužilaštvo dokazuje krivicu, a da jedino na KiM Srbi moraju da dokazuju svoju nevinost.

Kaže da vlasti u Prištini jesu imale svoje „privatne“ Srbe koji su glasali u interesu Prištine, ali da nisu uspeli da kupe i uplaše Radojičića koji će, dodao je, nastaviti da se bori da Srbi opstanu na tim prostorima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Sumaglica

Trenutna temperatura 11°C

Sumaglica

Subota
Pretežno sunčano

Max: 20°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana