Ponavlja se suđenje D. Blanuši za otmicu S. Miloševića Tanjug

Objavljeno: 23.09.2017. 16:20 Izmenjeno: 23.09.2017. 16:55

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u martu nekadašnji upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Dragiša Blaniša bio oslobođen optužbi Mire Marković da je oteo njenog supruga Slobodana Miloševića, i naložio da mu se suđenje ponovi.

 

Apelacioni sud je usvojio žalbu porodice Miloševića, jer kako je naveo u odluci, presuda Višeg suda u Beogradu, sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka, odnosno izreka presude je nerazumljiva.

Po optužnici Mire Marković, Blanuša je dozvolio 28. juna 2001. da NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je urmo 11. marta 2006. godine.

Blanuši će suđenje biti ponovljeno i zbog druge Markovićkine optužbe da je neovlašćeno objavio knjigu „Čuvao sam Miloševića“, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu, za koje je takođe bio oslobođen.

Pored toga, Viši sud će mu ponovo suditi i zbog optužbe za nevlašćeno objaljivanje Miliševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu „oštećenih kao tužilaca“ još 2005. protiv Blanuše podneli Milošević, koji je tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u međuvremenu umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je skoro 12 godina van Srbije.

U Rusiji je dobila politički azil.

Viši sud je u presudi koja je ukinuta bio zaključio da nije dokazano da je Blanuša bez odobrenja istražnog sudije Gorana Čavline i tadašnje predsednice Okružnog suda u Beogradu Vide Petrović organizovao predaju Miloševića NN licima tako što ga je silom i prinudom iz Okružnog zatvora prebacio na heliodrom na Banjici odakle je Milošević helikopterom Državne bezbednosti prebačen na aerodrom u Tuzli, pa iz Tuzle holandskim avionom za Hag.

Što se tiče neovlašćenog fotografisanja Miloševića u pritvorskoj šetnji, njegovog ulaska u maricu, zatom fotografisanja njegovih knjiga koje je čitao u pritvoru, Viši sud je u ukinutoj presudi zaključio je da je to delo zastarelo još 28. juna 2011. godine.

Povodom neovašćenog objavljivanja knjige sa tim fotografijama i privatnih razgovora Miloševića sa porodicom i advokatom u pritvoru, sud je u ukinutoj presudi zaključio da nije dokazano da je njima nastupila šteta za Miloševića i njegovu porodicu jer tokom postupka nije utvrđeno da li je i koliku imovinsku korist Blanuša sebi pribavio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana