Pomoć Srbije Republici Srpskoj od pet miliona evra Tanjug

Objavljeno: 03.04.2018. 13:43 Izmenjeno: 04.04.2018. 13:33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Srbija pomoći opštine u Republici Srpskoj u iznosu od pet miliona evra.

foto Tanjug

Reč je o novoj pomoći, a predsednik je to saopštio na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a posle sastanka državnog vrha Srbije i Srpske.

Vučić je naglasio da je u skladu sa Zakonom o specijalnim vezama Srbije i RS, razgovarao sa Dodikom o daljoj podršci koju Srbija može da pruži narodu u RS.

„Usaglasili smo da u sledećim opštinama pomognemo u ukupnom iznosu od 5 miliona evra. Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova“, objasnio je on.

Vučić je rekao da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća.

Preneo je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko-Foča, deonica Tjentište-Brod na Drini u vrednosti do 10 miliona evra.

„Nismo mogli u ovom trenutku da donesemo tu odluku, ali ćemo je razmatrati za dva meseca kada budemo jasnije videli stanje u budžetu Srbije i javnim finansijama, kada budemo mogli da predvidimo kako to izgleda“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da u uslovima kada obezbeđumemo visoki suficit u bdžetu Srbije, kada imamo rast do 4 odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom peruiodu, pomogne.

Najavio je da će samo u aprilu prisustvovati otvaranju nove Leoni u Nišu, zatim fabrike u Čačku, kamen temeljac za Forverk, potom u Loznici, pa Kraljevo te Kruševcu, Leskovcu, i da se nada fabrici u Zaječaru.

„Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomogmemo rukovodstvu Srpske, našem narodu“, poručio je Vučić.

 

Dodik: Vežbe na Manjači neće biti

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je danas da vojne vežbe sa NATO na Manjači neće biti, jer se građani Srpske protive toj vežbi, a i ne veruju NATO-u.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, objasnio da se pojavila informacija da će u vežbi učestvovati avioni koji koriste municije sa osiromašenim uranijumom, protiv čega se digao narod.

„Mi u RS i Srbiji odlično znamo šta je osiromašeni uranijom, jer su ga koristili protiv nas. Naša javnost se suprostavila korišćenju osiromašenog uranijuma, a mi vlast u RS, kao i ja kao predsednik“, dodao je on.

Dodik je preneo da su posle rekli da neće koristiti osiromašeni uranijom, ali da NATO-u građani RS ne mogu verovati.

„Ne možemo da verujemo obećanjima da neće koristiti osiromašeni uranijum, jer svi znamo da kada slete borbeni avioni NATO na neku teritoriju lokalne vlasti nemaju mogućnost kontrole. Neka vežbaju na nekom drugom mestu. Zašto kod nas. Mi nemamo poverenja u NATO jer nas je bombardovao“, naglasio je on dodajući da RS želi da sarađuje sa NATO samo na transparentan način.

„Ne bi bio prvi put da nas Amerikanci prevare“, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS neće dozvoliti integraciju BiH u bilo koje vojne saveze u kojima nije Srbija.

Podsetio je da je protivno odlukama Narodne skupštine RS pridruživanje BiH u NATO, i zahteva da se odluke Banjaluke poštuju.

Istovremeno ukazuje da nema ništa protiv saradnje sa NATO kroz program partnerstva.

Podsetio je da je NATO bombardovao naš narod u BIH, a tako i Srbiju, te da se pokazao potpuno navijački nastrojen prema drugoj strani u BiH.

„U političkim procesima koji su bili vezani za status imovine, NATO je bio na strani centralizacije, potpuno nepotrebno. Na zahtev bošnjačke strane NATO je to usvrstio kao svoj vrhunski princip, tvrdeći da to mora da se uradi kako bi se kretalo dalje ka tom savezu. Mi smo pokušavali da ih razuverimo, a ti razgovori su trajali sigurnno sedam godina, i odbijamo da se naša imovina prenese na zajednički nivo“, poručio je Dodik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana