PKS dala 50.000 evra za postradale u Hrvatskoj Tanjug

Objavljeno: 12.01.2021. 08:35 Izmenjeno: 13.01.2021. 09:23

Predsednik Privrede komere Srbije (PKS) Marko Čadež je otpravnici poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu Maji Bogdan predao odluku o donaciji 50.000 evra koje će Privredna komora uplatiti za postradale u zemljotresu u Hrvatskoj.

foto Tanjug

Taj čin obavljen je na Kalemegdanu ispred spomenika „Ribar“ koji je delo vajara Simeona Roksandića rođenog u mestu Majske Poljane koje je među najteže postradalim u nedavnom snažnom zemljotresu.

Istovremeno se sličan skup kome su prisustvovali predsednik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Puppovac i potrpedsednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) održavao u Zagrebu na Jerzuitskom trgu gde se nalazi replika spomenika „Ribar“.

„PKS je spremila za ovu prvu hitnu pomoć od 50.000 evra da što pre dođe tamo gde je najpotrebnije i u obliku koji je najpotrebniji, a to je neki privremeni smeštaj, kontejneri da bi ljludi po ovoj hladnoći mogli da prezime i da dok se ne obnove kuće imauju dostojanstven smeštaj“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je pozvao privrednike da se priključe pružanju pomoći postradalom stanovništvu na Baniji.

„Razgovarao sam sa vlasnicima kompanija koje spremaju dodatnu pomoć i to ne u malim iznosima a to su Delta holding i Jafa Crvenka koje imaju svoje operaciju u Hrvtaskoj, dodatnu pomoć sprema i Imlek, Pionir i brojne druge firme s kojima sam u kontaktu svakodnevno“, rekao je Čadež.

Dodao je kako su srpski privrednici shvatili da mogu, da hoće i da treba da pomognu onima koji su u nevolji.

Preedsednik Privredne komore je poručio predsedniku HGK.a Luki Buriloviću da će u Srbiji uvek imati prijatelje.

„Uvek ćemo pomagati jedni drugima, biti tu kada god to bude potrebno. Dragi građani Hrvatske, želim da što pre saniramo posledice ovog zemljotresa, želim da opet živite normalno u svojim domovima. Možete da se osnlonite na to da će privreda Srbije biti svakog dana vama u pomoći“, poručio je Čadež.

Otpravnica poslova Ambasade Hrvatske Maja Bogda se u ime Repiblike Hrvatske zahvalila na pomoći PKS-a i svim srpskim privrednicima.

„Zaista smo duboko dirnuti izrazima solidarnosti u ovim teškim trenucima za stanovnike pogođene potresom. Mislim da je važno naglasiti simboliku ovog mesta. Autor ovog dela nije samo rođen u Majskim Poljanama, on se školovao u Glini, a drugi odlivak ove skulpture je na Jezuitskom trgu uz Zagrevu, tako da je simbolika i veza izuzetno snažna“, izjavila je Bogdanova.održan istovremeno u Beogradu i Zagrebu, ispred skulpture „Ribar“ vajara Simeona Roksandića, koja se nalazi i na beogradskom Kalemegdanu i na Jezuitskom trgu u zagrebačkom Gornjem gradu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana