Pomoć Bugarskoj da osigura plovnost Dunavom tanjug

Objavljeno: 17.08.2022. 11:11 Izmenjeno: 17.08.2022. 11:48

Momirović je najavio da će u Bugarsku biti upućeni bageri i stručnjaci kako bi se Dunav kroz tu zemlju vratio u plovno stanje.

foto tanjug

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da će se za dva dana u Sofiji sastati sa svojim bugarskim kolegom kako bi se dogovorili kako da se obezbela plovnost Dunava kroz tu zemlju i omogućilo da ugalj i nafta stižu baržama u Srbiju.

„Za nas je luka Konstanca verovatno najvažnija luka. Preko nje ćemo dopremiti najveći deo energenata, uglja i nafte. Za dva dana idem u Sofiju da sa mojim kolegom probam da nađem neka rešenja jer je tamo najkritičniji saobraćaj, da vidimo da li možemo da im pomognenmo“, rekao je ministar za Tanjug.

„Srbija je verovatno jedina zemlja u Evropi u kojoj rečni saobraćaj nije zaustavljen. Samo smo ga ograničili na tri mesta: na Savi kod Bariča, kod Čortanovaca i Futoga, ali se on i na tim lokacijama odvija“, rekao je Momirović.

Naveo je da je Ministarstvo uputilo interventne bagerske epipe da saniraju sprudove koji su se pojavili i da obezbede nesmetanu plovidbu i naglasio da će tako ostati i ubuduće.

„Kada je počela ratna kriza videli smo u kom pravcu stvari idu. Fokusirali smo se na rečni saobraćaj, jer smo znali da će on imati ključnu ulogu u transportu energenata i zato imamo vodeću ulogu u Evropi i sada pokušavamo da pomognemo nekim državama da i one stave svoj plovni put u redovnio stanje“, rekao je Momirović.

On je napomenuo da nismo mnogo uradili ukoliko su naše najveće reke plovne, a otežan je saobraćaj u Majdarskoj, Rumuniji, a u Bugarskoj na delu Dunava plovidba je zaustaveljena

On je naglasio da se na hidrološke prognoze ne možemo osloniti i dodao da se radi „kao da će suša trajati 100 godina“.

“ Ne smemo da se oslanjamo na kišu, na prirodu, bog nam je dao ruke i moramo nešto da uradimo. Mi smo to već uradili i ni u jednom trenutku rečni saobraćaj neće biti ugrožen“, zaključio je Momirović.

Put Novi Pazar-Tutin biće otvoren sredinom septembra

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, izjavio je  da će rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin biti pušten u saobraćaj do sredine septembra i naglasio kako se radi na velikom broju infrastruktirnih projekata u Republici, uprkos ratu u Ukrajini i energetskoj krizi.

„Nismo se povukli ni sa jednog infrastruktunog projekta. Radimo na 10 autoputeva i brzih saobracjhanica, svuda se odvijaju intenzivni radovi“, rekao je Momirović za Tanjug.

Ministar je izneo očekivanje da deonica Moravskog koridora do Kruševca bude gotova do kraja godine, a da u februaru ili martu 2023. Valjevo dobije brzu saobraćajnicu do Lajkovica i auto-puta „Miloš Veliki“.

Naveo je kako bi obilaznica oko Beograda trebalo da bude spojena sa auto-putem za Niš kod Bubanj potoka tokom marta naredne godine.

Momirović je najavio da će sutra kod Merošine obići radove na izgradnji auto-puta prema Prištini, kao i na niškom aerodromu „Konstant Veliki“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana