Položeni venci u pomen na Sibinjanin Janka Beoinfo

Objavljeno: 22.07.2021. 12:46 Izmenjeno: 22.07.2021. 12:46

Spomen-obeležje na Beogradskoj tvrđavi podseća na veliku bitku i pobedu koju su izveli tadašnji branioci Beograda predvođeni Sibinjanin Jankom.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i gradonačelnik rumunskog grada Hunedoare Dan Boboutanu položili su danas vence na spomen-ploču kod Sahat kule na Beogradskoj tvrđavi i na spomenik Sibinjanin Janku u Zemunu.

Mladenović je istakao da spomen-obeležje na Beogradskoj tvrđavi podseća na veliku bitku i pobedu koju su izveli tadašnji branioci Beograda predvođeni Sibinjanin Jankom.

– Ta vojska je bila multinacionalna, sastavljena od Srba, Mađara, Rumuna i drugih hrišćanskih naroda koji su se usprotivili Otomanskoj imperiji i ovo je bio poslednji bedem odbrane Evrope od nadiruće vojske koja je nekoliko godina ranije osvojila i Carigrad. Zato je važno setiti se ove istorijske ličnosti i značaja koji je Sibinjanin Janko u 15. veku imao i za srpski narod, ali i druge narode na ovim prostorima. On je bio veliki prijatelj, saradnik i zaštitnik poslednjeg srpskog despota, Đurđa Brankovića, i sećanje na njega u srpskom narodu uvek će imati pozitivni karakter – rekao je Mladenović.

Gradonačelnik Hunedoare Dan Boboutanu izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici grada u kome je rođen Janoš Hunjadi imali priliku da polože vence na spomenike koji odaju priznanje svom heroju.

– Na Beogradskoj tvrđavi odigrala se najveća bitka iz kasnosrednjovekovnog perioda u kome su borci za hrišćanstvo zaustavili prodor otomanske vojske za sledećih 70 godina. Ponosni smo što su te trupe imale za vođu Rumuna iz Transilvanije, a posebno smo zahvalni Ambasadi Rumunije i Gradu Beogradu što su nam omogućili da dostojno obeležimo 565 godina od velike bitke za Beograd. Nadamo se da će prijateljstvo svih naroda koji su se zajednički borili na ovom mestu nastaviti i pozivamo građane Srbije da nas posete i da im uzvratimo dobrodošlicu – istakao je Boboutanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana