Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu tanjug

Objavljeno: 10.05.2022. 12:19 Izmenjeno: 10.05.2022. 12:19

Vesić je istakao da je pre osam godina Grad Beograd doneo odluku da ovaj dan posveti sećanju na stradale u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

foto tanjug

 

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, 10. maja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks položili su vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina, nacistički okupatori Beograda proglasili prestonicu gradom bez Jevreja i naveo da nisu bili u pravu, jer je jedan deo jevrejske zajednice preživeo holokaust.

„Na njihovu žalost nisu bili u pravu, jedan deo članova naše jevrejske zajednice preživeo je užase holokausta i Drugog svetskog rata“, kazao je Vesić.

Naveo je da je na Starom sajmištu stradao najveći deo jevrejske zajednice, uključujući žene i decu, koji su ubijeni na surov način.

„Veoma je važno da obeležavamo ovaj dan, jer time ne odajemo samo pijetet žrtvama i onima koji su stradali bez bilo kakve krivice, već je ovaj dan i podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo“, kazao je Vesić.

Dodao je da buduće generacije moraju kroz obrazovni sistem da uče o tome šta se dešavalo u prošlosti i da se istorijske činjenice ne smeju menjati.

„Sa velikim ponosom i sa velikim tugom obeležavamo današnji dan, srećni što je danas sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo“, istakao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks izrazio je zadovoljstvo što se Grad Beograd seća stradalih sugrađana, koji su stradali između 1941 i 1942. godine.

„Iako je veliki broj Jevreja stradao u holokaustu, neki su i preživeli i njihovi potomci su danas svedoci da je u prestonici nekada živela zajednica“, kazao je Fuks.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana