Položeni venci na Spomen ploču crvenoarmejcima na TrguRepublike Tanjug

Objavljeno: 09.05.2021. 17:25 Izmenjeno: 10.05.2021. 09:07

Vence su položili ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom,  položeni su venci na Spomen ploču crvenoarmejcima na Trgu Republike u Beogradu.

Ministar Vulin je poručio da smo uvek bili na pravoj strani sveta, dok su veliki i moćni znali da pogreše i stave se na stranu zla.

„Srpski i ruski narod nikada nisu bili na pogrešnoj strani sveta. Naši preci su nas stavili na pobedničku stranu, i mi sa te strane da odemo nećemo. Pokušava se decenijama da se izvrši revizija Drugog svetskog rata, razbijene su i uništene zemlje pobednice, poražene zemlje su se ujedinile“, rekao je Vulin.

Dodao je kako decenijama pokušavaju da nam kao i 1941. godine objasne da smo suviše mali da bismo bili samostalni i nezavisni, i kako treba da slušamo i pognemo glavu pred moćnijima od sebe

„Decenijama pokušavaju i nisu uspelii, neće ni uspeti. Srpski narod je uvek bio na pravoj strani sveta i ima pravo da govori glasno. Neka ćute oni veliki, oni moćni, koji su dolazili u ovaj grad sa tenkovima, koji su dolazili da nas raskomadaju“, naglasio je Vulin.

On je podsetio da mi nemačke tenkove nikada nismo čekali raširenih ruku, ali da ima drugih naroda na Baklkanu koji su stajali mirno pred okupatorom smatrajući da su deo tog novog velikog poretka.

„Ima tih naroda, i neka ćute, ili bar neka se postide kad govore o antifašističkoj pobedi. To nije njihova pobeda. Ovaj veliki praznik je naš praznik, to je naša pobeda“, istako je mionistar unitrašnjih poslova.

Ambasador Rusije Bocan Harčenko rekao je da je Dan pobede zajednički praznik ruskog i srpskog naroda.

„To je naš sveti dan koji je od izvanrednog značaja, jer je preokrenuo istoriju, i razvoj civilizacije usmerio napred, a radimo na tome da tako bude zauvek“, rekao je onj.

Ambasador Rusije je dodao kako u plemenitom poslu i na važnom zadatku odupiranja pokušajima revizije i izopačenja istorije dva naroda stoje rame uz rame kao i u Drugom svetskom ratu.

„Predsednik Putin je danas u Moskvi naglasio veliku zabrinutost zbog toga što događaji sve više liče na ono što se dešavalo pred Drugi svetski rat. I sada ima planova o agresiji, gajenja ideologije isključivosti, i sada se suočavamo sa jednostranim poništavanjem ugovora koji bi u Evropi i svetu obezbedili stabilnost i ravnotežu“. rekao je Bocan Harčenko.

Naglasio je da će Rusija zbog toga zajedno sa Srbijiom nastaviti zajedničke akcije u međunarodnim institucijama na očuvanju kulture sećanja i tekovina zajedničke pobede.

Bocan Harčenko je zatim ministru Popoviću uručio spomen medalju i plaketu povodom 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kojima ga je odlikovao predsednik Putin.

Popović je naglasio da pokušaji falsifikovanja istorije neće uspeti, i da su Srbija i Rusija uvek bile na strani pravde.

„Danas postoje pokušaji falsifikovanja istorije, da se žrtve predstave kao dželati, a dželati ko žrtve. Mi im to nećemo dopustiti, jer istorija je samo jedna i ona kaže da su Srbija i Rusija pobedile u Drugom svetskom ratu, oslobodile Evropu, i bile na strani pravde“, naglasio je Popović.

On je poručio da je Srbija danas snažna, da želi mir, ali da mora da jača svoju odbrambenu moć kako bi osigurala taj mir.

„Želimo da svima poručimo da nećemo dozvoliti da se desi neki novi Jasenovac, Jadovno ili Oluja. Građani Srbije, pogotovo naša braća na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj mogu mirno da spavaju, jer kao što je to bilo u istoriji, sa nama je uvek velika, bratska Rusija“, rekao je Popović.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da su se na Trgu Republike pre 76 godina vodile možda najžešće borbe za oslobođenje Beograda.

„Ovde su bili nemački mitraljezi, na Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu, i desetine crvenoarmejaca i pripradnika Narodnooslobodilačke vojske su ovde dali svoje živote za slobodu Beogarad. Oni su tu i sahranjeni, a pedesetih godina njihovi ostaci su preneti na groblje Oslobodilaca Beograda.

Vesić je naglasio da Dan pobede slavimo s ponosom, jer smo svoju istoriju utkali u pobedu nad fašizmom, i procentualno posle ruskog naroda najviše stradali u toj borbi.

Nakon obraćanja zvaničnika održan je svečani koncert „Heroji žive“ u kome su učestvovali hor „Čarolija“, Tijana Dapčević, Ivana Negativ, Bojana Stamenov ruski saksofonista Oleg Kirejev, trubački orkestar Dejana Lazarevića i ruski narodni umetnik Oleg Pogudin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana