Vesić: Slavimo slobodu i čvrsto srpsko-rusko prijateljstvo Tanjug

Objavljeno: 20.10.2020. 11:27 Izmenjeno: 21.10.2020. 10:38

Povodom obeležavanja dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u okviru programa Dani slobode 2020. danas su položeni venci na spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike i odata pošta stradalima.

foto Beoinfo

Vence su položili predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko i predstavnici SUBNOR-a i Ruskog doma.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, u ime Skupštine grada Beograda, čestitao svim građanima Beograda dan slobode.

„Na današnji dan, pre 76. godina, zajedničkom akcijom jedinica trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i prve armijske grupe Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, kojima su komandovali maršal Tolbuhin i general Peko Dapčević, naš grad je oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije“, podsetio je Vesić.

Naveo je da se danas sa ponosom sećamo svih heroja koji su dali živote za slobodu Beograda, a to su 940 pripadnika Crvene armije i 2.953 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske.

Uz njih su, dodao je, živote dali i mnogi građani Beograda koji su se priključivali borbi.

Istakao je da danas živimo u slobodi upravo zahvaljujući tim herojima i da je zato današnji dan prilika da setimo njih i da se Beograd danas razvija zahvaljujući tome što su ti ljudi dali svoje živote za slobodu grada.

„Ovaj dan nije samo prilika da se podsetimo na našu slobodu i da je slavimo, već i da podsetimo na čvrsto srpsko-rusko prijateljstvo i da smo i tada, 1944. godine, kao i u drugim kriznim situacijama uvek bili na istoj strani – na pravoj strani čovečanstva“, istakao je Vesić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko je zahvalio rukovodstvu Srbije i Grada Beograda na čuvanju sećanja na vojnike Crvene armije i zajedničke borbe.

„Te borbe nas obavezuju da i sada budemo na istoj, pravoj strani istorije i da se borimo protiv pokušaja revizije istorije Drugog svetskog rata i dalje razvijamo naše bilateralne odnose koji su sada na najboljem nivou“, rekao je Bocan-Harčenko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 10°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana