Položen kamen-temeljac za fabriku ZF u prisustvu Vučića Tanjug,Studio B

Objavljeno: 21.06.2018. 13:31 Izmenjeno: 22.06.2018. 10:01

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji postavljanja kamena temeljca na lokaciji buduće fabrike električnih i hibridnih pogona fabrike ZF Friedricshafen AG.Henkel:Pančevo odabrali zbog izuzetne infrastrukture

 FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Nemacka firma ZF dolazi u Pancevo sa investicijom od 160 miliona evra, a ta kompanija će, očekuje se, zaposliti više od 1.000 ljudi.

Predsednik Srbije je ranije, najavljujući dolazak ZF rekao da će to biti velika stvar za Srbiju, a u utorak novinarima da mu je i nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala na dolasku ZF.

„Za ZF mi je Angela Merkel rekla:“Bravo, bravo“, to znači da će da dolaze i drugi“.

Nemačka će tako, pored toga što je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, postati i najznačajniji poslodavac u Srbiji.

 

Henkel:Pančevo odabrali zbog izuzetne infrastrukture

U Pančevo je stigla nemačka kompanija automobilskih delova ZF Friedrihšafen AG, a jedan od direktora kompanije Majk Henkel poručio je na polaganju kamena temeljca da je mnogo faktora doprinelo odabiru Srbije kao zemlje u koju će uložiti 160 miliona evra.

„Mnogi faktori su doneli odluku gde da sagradimo fabriku, to je bio dugotrajan proces. Pančevo smo odabrali zahvaljujući izuzetnoj infrastrukturi, imamo dovoljno prostora za širenje fabrike, potencijale za njeno razvijanje, nekoliko transportnih puteva, kao i blizinu glavnog grada“, rekao je Henkel.

Kako je naveo, za njega kao člana glavnog odbora firme, izuzetno je važna posvećenost zaposlenih, nove tehbologije kao i cenovna pogodnost, a uveren je da će to pronaći u Srbiji.

Ono po čemu se kompanija ZF ističe, objašnjava Henkel, jeste upravo upotreba novih tehnologija i elektronske mobilnosti.

„Koristimo koncept nove generacije kako bi posebnim pristupom pokrili sektore transporta danas i one koji će se u budućnosti pojaviti. Posebno je važno da premostimo sve nedostatke u oblasti električnih automobila“, dodao je Henkel i zahvalio srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci i prisustvu današnjem polaganju kamena temeljca.

Da je mobilnost glavna prednost i uspeh kompanije ZF preneo je i Jorg Grotendorst iz te kompanije, objasnivši da je ovo vreme kad je zagarantovan uspeh električnih motora, u odnosu na motore sa sagorevanjem.

On je poručio da su na polju automobilske industrije prisutni novi izazovi u vidu smanjenja štetnih gasova i slično, i dodao da će elektro automobili doprineti rešavanja tog problema, ali i umanjenju broja saobraćajnih nesreća.

Grotendorst je rekao i da se proizvodnja motora za automobile u ZF-u udvostručuje svake godine, te da sledeće očekuju da proizvedu blizu pola miliona električnih motora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je da se danas „igra industrijska liga šampiona“ u Pančevu.

„Nismo mogli ni da zamislimo da ćemo u budućnosti u svakom električnom vozilu imati osećaj da u njemu postoji i deo napravljen u Srbiji“, rekao je Mirović i dodao da je najveći broj nemačkih firmi došao najpre u Vojvodinu.

Sve to, kaže on, govori i o stabilnoj zemlji, uređenim investicijama, jer da nije tako ne bi ni kompanije kao što je ZF investirale.

„U Vojvodinu je uloženo 1,3 miliona evra od strane nemačkih kompanija, a zahvaljujući tome 18.000 ljudi dobilo je posao“, naveo je Mirović i objasnio da deo novca ide i u pokrajinski budžet, a da se on koristi upravo za obnavljanje industrijskih zona kao što je ova u Pančevu.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da je ponosan što je svetski lider u e mobilnosti stigao u Srbiju, i odabrao baš Pančevo.

„Proizvodnja ce uskoro početi, a prisustvo kompanije ZF veliki je primer sve tesnije saradnje između Srbije i Nemačke u privredi“, ukazao je Ditman.

On je rekao i da je ubeđen da će se veze dve zemlje u budućnosti dodatno ojačati, jer Nemačka ima 1.8 milijardi evra opredeljenih za održivi razvoj.

„Ovo je velika investicija koja će zahtevati visoko kvalifikovane radnike. Nastavićemo da radimo, da dovedemo još kompanija, jačamo postojeći biznis ali i stvaramo novi“, zaključio je ambasador Nemačke.

Polaganju kamena temeljca prisustvovao je i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, koji je rekao da je nova investicija iz Nemačke stigla zahvaljujući odgovornoj politici od strane vlasti i predsednika Srbije, koja je kao rezultat imala stabilne finasije, izuzetan privredni rast i smanjenje stope nezaposlenosti.

Takođe, istakao je da je stabilizacija zakonskog okvira omogućila pravnu sigurnost i povoljnu klimu za investitore.

„Svima na lokalu ostaje samo da pratimo takvu politiku i prenesemo rezultate, a u prethodne tri godine radili smo na opremanju industrijske zone u koju je nemačka firma došla“, rekao je gradonačelnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana