Poljoprivreda veliki potencijal Beograda Studio B, Tanjug

Objavljeno: 20.10.2021. 13:14 Izmenjeno: 20.10.2021. 13:47

Gradonačelnik Beograda  Zoran Radojičić je, u okviru akcije „Gradonačelnik u vašem domu, vama na usluzi“, posetio porodično poljoprivredno gazdinstvo Tabaković u Velikoj Moštanici u gradskoj opštini Čukarica.

foto Beoinfo

Radojičić je poručio da mu je cilj da putem ove akcije u direktnim razgovorima sa porodicama iz najrazličitijih društvenih miljea, u svim gradskim opštinama, dođe do odgovora na koji način Grad može još više da doprinese kvalitetu života i razvoju porodičnih malih biznisa u lokalnoj zajednici.

„Porodično gazdinstvo Dejana Tabakovića iz Velike Moštanice dobilo je Nagradu grada Beograda 2018. godine za najbolje poljoprivredno gazdinstvo u toj godini, i posebno mi je drago što smo danas moji saradnici i ja kod njih u gostima. Ukrasna zelena salata je zaštitni znak ovog poljoprivrednog gazdinstva i glavni izvor prihoda, bave se pravljenjem plastenika, a sade i ostalo povrće. Poljoprivredno gazdinstvo ove porodice nalazi se na površini od četiri hektara, a 55 ari je pod plastenicima“, istakao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je gradonačelnik naglasio, Grad Beograd i Gradska opština Čukarica su podržali preduzetnike i pomogli onima koji su pokrenuli svoju proizvodnju, a ovoj porodici konkretno i izgradnjom puta koji je Tabakovićima omogućio lakši prilaz do domaćinstva.

„Grad Beograd ima preko 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 170.000 obradivo. Na teritoriji 17 gradskih opština postoji više od 30.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ovo je važna privredna grana za Beograd i u nju moramo ulagati jer će se to vratiti kroz nova radna mesta, povećan izvoz i rast životnog standarda“, ukazao je gradonačelnik.

On je dodao da su ulaganja Grada Beograda u poljoprivredu od 2012. godine povećana 12 puta, odnosno da su tada iznosila oko 20 miliona dinara, a sada iznose preko 200 miliona dinara godišnje.

Tokom ove godine je sproveden konkurs za podršku ruralnom razvoju u vrednosti od ukupno 180 miliona dinara. Dodeljeno je: 10 miliona dinara za razvoj stočarstva, 40 miliona dinara za razvoj voćarstva i povrtarstva, 30 miliona dinara za razvoj pčelarstva i za mehanizaciju 100 miliona dinara.

„Prednost uvek dajemo mladim poljoprivrednicima, gazdinstvima sa većim brojem članova, kao i gazdinstvima čiji su nosioci žene. Ovo je jako važno jer na taj način podstičemo mlade ljude da ostaju na selu, na imanju svojih pradedova i započnu sopstveni posao. Pored pomenutih subvencija, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Zemunu organizujemo mnogobrojne besplatne kurseve i obuke iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje. Naglasio bih važnost organske proizvodnje kao bitnog segmenta ove oblasti, jer nam je cilj da građani imaju zdravu hranu, čist vazduh i vodu“, rekao je Radojičić.

Kako je gradonačelnik naveo, veliki poljoprivredni potencijal izražen u hektarima poljoprivrednog zemljišta, kao i blizina finalnog tržišta, a to je dvomilionski grad, daju mogućnost da se proizvedeni proizvodi direktno plasiraju.

„Sve to doprinosi otvaranju novih radnih mesta i upošljavanju naših sugrađana u oblasti agrobiznisa i poljoprivrede. Sa druge strane, našim sugrađanima omogućavamo sveže, kvalitetne i organski prihvatljive namirnice. Zbog dobre logistike: dve plovne reke, auto-puta, železnice i aerodrome, velike su mogućnosti za izvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na teritoriji Beograda“, zaključio je gradonačelnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana