Policija izvršila pretres kancelarije firme „Mosak Fonseka“

Objavljeno: 13.04.2016. 12:18 Izmenjeno: 14.04.2016. 13:46

Policajci su po nalogu panamskog tužilaštva za organizovani kriminal izvršili pretres kancelarija kompanije „Mosak Fonseka“, tražeći dokaze pranja novca ili finansiranja terorizma, javili su tamošnji mediji.

 

 

Firma „Mosak Fonseka“ se našla u centru svetske pažnje nakon što su procureli dokumenti koji su pokazali da je ta advokatska kompanija otvorila ofšor račune za svoje bogate klijente iz čitavog sveta, prenela je agencija AP.

Nedugo nakon što su svetski mediji pre nedelju dana počeli da izveštavaju o tom skandalu, vlada Paname je saopštila da će pokrenuti istragu.

Dok su pripadnici tužilaštva vršili pretres u kancelarijama „Mosak Fonseke“ tražeći dokumente, tu zgradu je obezbeđivala policija.

Državni tužilac je u saopštenju naveo da je cilj pretresa „dolaženje u posed dokumenata povezanih sa informacijama objavljenim u medijima, koji ukazuju da se firma bavila ilegalnim aktivnostima“.

Firma „Mosak Fonseka“ negira da je uradila bilo šta nezakonito, već da je samo otvorila ofšor račune i anonimne šel kompanije za svoje klijente i da nije imala uvida u to na koji način se koriste ti računi.

Nemački list Zidojče cajtung dobio je ogroman broj dokumenata „Mosak Fonseka“ od anonimnog izvora i podelio ih sa više od 100 medijskih grupa preko Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ).

„Panamski papiri“ su pokazali da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme „Mosak Fonseka“, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, naveo je na sajtu ICIJ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Nedelja
Kiša

Max: 15°C
Min: 11°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana