Polaganje male mature od sada sigurnije i objektivnije Tanjug

Objavljeno: 14.06.2020. 16:32 Izmenjeno: 14.06.2020. 16:32

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, gde su u toku pripreme za štampanje i pregledanje završnog ispita za učenike osmog razreda, koji sledeće sedmice polažu malu maturu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, gde su u toku pripreme za štampanje i pregledanje završnog ispita za učenike osmog razreda, koji sledeće sedmice polažu malu maturu.

Brnabić je istakla da je proces polaganja male mature ove godine digitalizovan u najvećoj meri i da je time učinjen bezbednijim, sigurnijim, efikasnijim i objektivnijim.

Premijerka je kazala da se testovi od ove godine štampaju isključivo u Zavodu, a ne u drugim ustanovama kao ranije, i dodala da je država uložila 40 miliona dinara za najnoviju i najmoderniju opremu za štampanje.

Objasnila je da je proces skeniranja i pregledanja testova u potpunosti digitalizovan u šta je uloženo dodatnih 20 miliona dinara za nabavku novih skenera i kompjutera.

„Profesori koji ocenjuju testove sede za kompjuterom u svojim školama i to sada ide mnogo brže i efikasnije“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da će čitav proces od sada biti i objektivniji jer je pregledanje testova „anonimno“, odnosno, profesori ne znaju čiji zadatke pregladaju i iz kojih su škola i gradova.

„Uradili smo ogroman, važan i kompleksan posao, ovim rešavamo višedecenijski problem sa polaganjem male mature koji su godinama pratile razne afere“, rekla je premijerka.

Najavila je da će sledeće godine biti do kraja sproveden proces digitalizacije male mature kada će učenici na kompjuteru rešavati test, a ne na papiru u školi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da je novi koncept štampanja i pregledanja testova za malu maturu nastavak procesa digitalizacije u obrazovnom sistemu i dodao da je ove godine omogućeno bezbedno štampanje i pregledanje testova i da će se na taj način vrednovati stvarno znanje.

Šarčević je naveo da je proba male mature u vreme epidemije korona virusa bila ““hrabar korak““ i da je tada utvrđeno šta je potrebno za sprovođenje tog procesa.

“Videli smo da je sistem spreman, da su nastavnici mnogo napredovali,a da učenici prihvataju ove modele“, rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da će zahvaljujucgi softverom za digitalno ocenjivanje, koji su kreirali IT stručnjaci sa FON-a, i čitavim postupkom biti sprečeno da, kao što je bio slučaj ranijih godina, čitavi okruzi i delovi Srbije ““ulepšavaju stvarnost““ i na polaganju male mature prikazuju mnogo bolje rezultate učenika.

“Testovi će u pratnji policije biti dopremljeni na 30 punktova u našim školskim upravama gde će biti pojačane inspekcije na svim nivoima. Više od 800 naših ljudi će biti na terenu i oni će biti prisutni na otvaranju testova, a novina je da će to biti snimljeno i na taj način će, takođe, biti onemogućeno da testovi izađu iz sistema“, rekao je Šarčević.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naveo je da država prvi put samostalno štampa testove čime je smanjen rizik da testovi ““procure““ i pojave se na internetu.

““U štampariju se ulazi sa posebnim propusnicama, a svako ko ulazi mora da se najavi i identifikuje. Sve to garantuje mnogo veću pouzdanost prilikom štampanja testova““, naveo je Jovanović.

Srbija prvi put ima i svoj ““skening““ centar koji će testovi, kojih ima oko 200.000 u jednoj generaciji, kada se vrate iz škola pretvarati u digitalnu formu što će olakšati pregledanje.

Jovanović je objasnio i da softver za digitalno ocenjivanje omogućava da se zadaci sa ponuđenim odgovorima automatski ocenjuju, dok otvorene zadatke ocenjuju dva nastavnika.

“Ako su njihove ocene različite, uključuje se treći nastavnik koji proverara. To omogućuje brže ocenjivanje i mnogo manji broj angažoavnih nastavnika“, rekao je Jovanović.

Novina je i da će na sajtu zios.mpn.gov.rs učenici i njihovi roditelji moći da vide rezultate testa i da zatraže da im budu poslati elektronskim putem.

Učenici osmog razreda polagaće završni ispit u matičnoj osnovnoj školi 17, 18. i 19. juna, rešavanjem testova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanog testa.

Test iz srpskog/maternjeg jezika biće održan 17. juna, iz matematike 18. juna, a rešavanje kombinovanog testa 19. juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana