Pokušaj otmice potvrdio pojačanu kampanju zastrašivanja Srba Tanjug, Studio B

Objavljeno: 08.10.2020. 08:08 Izmenjeno: 08.10.2020. 19:30

Pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da je proteklih sedmica pojačana kampanja zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je da jučerašnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da je proteklih sedmica pojačana kampanja zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine.

Ðurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Kosovu i Metohiji, da stanu na put nasilju uz napomenu da je ovo trenutak da se reaguje bez odlaganja.

Podsetio je u pisanoj izjavi dostavljenoj javnosti da su se u periodu od desetak dana desila dva incidenta – pokušaj otmice srpskog deteta u Plemetini i oružani napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici.

„Danas, po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi“, istakao je sinoć direktor vladine Kancelarije.

Dodaje da je cilj organizatora tih incidenata izazivanje straha i panike među Srbima u tom delu Kosova i Metohije, sa jasnom namerom da se srpski narod primora da napusti svoja ognjišta.

Prema njegovim rečima, za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi oni koje državnici Srbije već nedeljama pozivaju da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu.

„Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta“, ocenio je Ðurić.

Pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije jer, kako kaže, destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora tih napada i njihovih političkih inspiratora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana