Pokrenuta kampanja „Pobedimo pandemiju“ tanjug

Objavljeno: 25.04.2022. 12:25 Izmenjeno: 25.04.2022. 12:25

Prema rečima lekara, pravovremeno lečenje posebno je važno kod rizičnih grupa i osoba sa komorbiditetima, koje su pod povećanim rizikom za razvoj teškog oblika kovid-19.

Zdravstveni stručnjaci istakli su na skupu o pandemiji da je srpsko zdravstvo spremnije za borbu protiv kovida-19, nego što je bilo pre dve godine, jer danas raspolaže ne samo novim saznanjima o ovom virusu i vakcinama, već i adekvatnim terapijskim opcijama.

Na panelu je bilo reči o kampanji „Pobedimo pandemiju“, a čiji cilj je da se ukaže na značaj pravovremenog prepoznavanja i lečenja kovida, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje je podržalo tu kampanju.

Prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS istakla je kao pozitivno to što danas ima manje mladih u bolnicama nego što je to bio slučaj kod delta soja, ali i dalje upozorava da omikron soj ne treba potcenjivati i da su zbog toga epidemiološke mere, vakcinacija i pravovremena primena adekvatne terapije obolelih jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu.

“Čovečanstvo je godinu dana od prvog slučaja bolesti uzrokovane korona virusom pronašlo moćno oružje protiv nove bolesti – vakcine, čime je smanjen broj teških formi bolesti i smrtnih slučajeva kao posledica kovida-19 i svet se bliži kraju pandemije, ali i dalje moramo biti oprezni kada je kovid-19 u pitanju”, rekla direktor Službe za bolničku epidemiologiju UKCS dr Vesna Mioljević.

Na panelu su učestvovali vodeći zdravstveni stručnjaci Srbije koji su se složili da, bez obzira na trenutnu epidemiološki povoljnu situaciju, pandemija još uvek nije završena i „kao prvu liniju odbrane od ovog virusa“ istakli vakcinaciju, pravovremeno testiranje i postavljanje dijagnoze radi uvođenja adekvatne terapije.

„Kao lekar opšte medicine po prvi put imam priliku da lečim svoje pacijente adekvatnom, a ne samo simptomatskom terapijom. Vlada Republike Srbije obezbedila nam je da imamo čime da se borimo protiv kovida“, istakla je prim. dr med. Dragana Trifunović-Balanović, predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

U sklopu kampanje ““Pobedimo pandemiju““ koja traje do 20. juna ove godine biće pokrenuta i web stranica www.pobedimopandemiju.rs sa ciljem informisanja i edukacije šire i stručne javnosti.

Ovom skupu su prisustvovali i doc. dr Predrag Sazdanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije i doc. dr Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana