Pojačana kontrola brzine kretanja vozila od 8. do 14. avgusta tanjug

Objavljeno: 07.08.2022. 16:50 Izmenjeno: 08.08.2022. 14:26

Akcija pojačane kontrole saobraćaja sprovešće se u 30 država članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a sprovešće od sutra do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.

Saobraćajna policija će svakoga dana akcije angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije tj. „presretačima“, dok će na auto-putevima biti merena i prosečna brzina kretanja vozila korišćenjem proširenog i unapređenog sistema, saopštio je MUP.

Dodaju da će određeni broj patrola snimati brzinu kretanja bez zaustavljanja vozača i da će vlasnici vozila koja budu snimljena u prekoračenju dobiti na kućnu adresu poziv da se izjasne o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Iz MUP-a apeluju na sve vozače da poštuju ograničenje brzine kretanja i ističu da se od početka ove godine, zbog neprilagođene brzine kretanja, dogodilo 140 najtežih saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo ukupno 155 lica.

Podsećaju da je od početka ove godine, zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine sankcionisano više od 230.000 vozača, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Tokom ove nedelje, na putevima u Srbiji biće sprovedena akcija pojačane kontrole saobraćaja, usmerena, pre svega, na otkrivanje prekršaja prebrze vožnje, odnosno prekoračenja brzine, ali to nij ejedini prekršaj koji ćemo sankcionisati“, izjavio je za Tanjug major Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije.

Kako je rekao, svaki vozač će biti alkotestiran, a ukoliko policija posumnja da neko upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, biće izvršena i ta vrsta testa.

Biće sankcionisan i svaki vozač, kao i putnici u vozilu, koji ne budu koristili sigurnosni pojas.

Policije će biti na svim putevima, a akcenat se, budući da je u toku turistička sezona, stavlja na autoputeve, kaže Vida.

„Na autoputevima će se nalaziti naši presretači, a kontrola će se vrštiti i sa ovim unapređenim sistemom za merenje prosečne brzine kretanja. Kada su u pitanju gradovi, i mesta van autoputa, uglavnom će se koristiti ručni radari i kamere“, rekao je Vida.

On je podsetio da se ovakva akcija sprovodi već godinama jer je Srbija članica „Roadpola“, mreže saobraćajne policije Evrope, kao i da je slična akcija, usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila, sprovedena u martu ove godine.

Tada je, ističe Vida, za sedam dana otkriveno skoro 30.000 prekršaja, od čega čak 22.500 prebrze vožnje, odnosno prekoračenja brzine.

Letnji meseci „rezervisani“ su za brojne festivale, sinoć je završen Sabor trubača u Guči, održan i “Love fest“ u Vrnjačkoj banji, sledi Nišvil i “Dani piva“ u Zrenjaninu, pa iz Uprave saobraćajne policije apeluju na sve vozače da poštuju propise.

„Tokom Sabora u Guči smo za tri, četiri dana otkrili 855 prekršaja, od kojih 154 prekršaja upravljanja vozilom pod dejostvom alkoholom i 11 slučajeva upravljanja pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. I pored svih upozoranje i apela, imamo čak 154 vozača koji su upravljali autom pod dejstvom alkohola“, rekao je Vida.

Ovo je period godine i kada je veći broj motociklista na putevima, koji često i stradaju, pa je apel za njih da poštuju ograničenja brzine i koriste sigurnosnu opremu, a za ostale učesnike u saobraćaju da posebno obrate na tu vrstu vozača i vozila.

Na putevima je, pored motocikala, tokom letnje sezone i više autobusa, čiju ispravnost uoči putovanja takođe kontroliše MUP.

„Proveravamo ispravnost autobusa, i pre polaska, ali i na putu vršimo kontrole. To je specifična kategorija vozila i kada se desi autobuska nesreća, uglavnom su posledice tragične. Pre neki dan u Hrvatskoj, došlo je do teške saobraćajne nezgode, kada je autobus sleteo sa puta, a čak 12 osoba je poginulo. To je nešto što želimo da sprečimo“, rekao je Vida.

Kada je reč o saobraćajnoj kulturi u Srbiji, Vida ukazuje da sve zemlje imaju probleme sa vozačima koji ne poštuju propise, pa i one najrazvijenije poput Velike Britanije, Švedske, Holandije… koje imaju problem sa onima koji drastično prekoračuju brzinu, voze pod dejstvom alkohola, izazivaju saobraćajne nezgode…

Neke zemlje su se, kaže, bolje izborile sa tim problemom, neke lošije, Srbija je u sredini lestvice, u nivou Hrvatske ili Mađarske, bolja od Rumunije.

„Težimo da se približimo vodećim zemljama kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, ali nije to samo do saobraćajne policije. Represija treba da bude poslednja karika u lancu. Pre svega, svi treba da shvate neophodnost poštovanja propisa, što nije samo prazna priča“, rekao je Vida.

Saobraćajna nezgoda može svakome da se dogodi, a jedna sekunda nepažnje je dovoljna da dođe do tragedije:

„Zato poštujte propise, zbog sebe i zbog ostalih učesnika u saobraćaju“, poručio je Vida.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana