Podrška Srbima na severu KiM upućena i sa skupa u Štrpcu tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 15:32 Izmenjeno: 24.11.2022. 12:04

Gradonacelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je poručio na skupu da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

Veliki broj meštana Štrpca okupio se u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinskih vlasti koja ima za cilj iseljavanje Srba, kao i zbog celokupne situacije na severu Kosova i Metohije.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama „Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Podrška našoj braći sa severa“, „Stop nasilju nad Srbima“, „Sloboda za našu braću“, „Mi samo želimo mir“, prenosi Kosovo onlajn.

Gradonacelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je poručio na skupu da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

„Borićemo se demokratski i na miran način, koliko god nas Kurti predstavljao kriminalcima i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožavajući“, kazao je Jevtić.

On je poslao poruku mira, jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se suocavaju sa velikim pritiscima.

„Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa tim. Opština Štrpce je prošla ni zbog čega kroz najveći vid represije. Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajuci na razlicite nacine, sejuci strah da ucine to da mi napustimo ove prostore“, rekao je Jevtić.

Meštanka i student Pravnog Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Magdalena Račićević je postavila pitanje svim relevantnim faktorima na KiM zašto Srbi smetaju.

„Zašto smetamo, zašto žele da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta? Samo zato što smo Srbi“, upitala je ona i rekal da pruža podršku Srbima na severu KiM jer trpe veliku nepravdu i pritiske.

„Danas naše sestre u Kosovskoj Mitrovici podižu svoj glas protiv zuluma koji im se namece i zato im odavde pružamo punu podršku. Danas su i moje kolege od Štrpca do Leposavića, od Metohije do Pomoravlja, jedinstveni i složni baš kao i srpski narod. To je naša najveca snaga“, rekla je Račićević.

Na skupu je iskazano poverenje u državu Srbiji i predsednika Aleksandra Vučića uz reči „Verujemo mu zato što se bori za mir i nadamo se da će naći načina da se obezbedi sigurnost, da se sačuva život, da studenti studiraju kako bi sutra radili i ostali ovde“.

Ranije danas održan je skup podrške Srba u Gračanici Srbima na severu KiM, a u 15.00 časova počeo je skup žena u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana