Podrška realizaciji rudarskih projekata kineskih kompanija tanjug

Objavljeno: 28.07.2022. 13:28 Izmenjeno: 28.07.2022. 13:28

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Bora, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, kao i predstavnici ambasade NR Kine.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima „Ziđin majninga“ i „Ziđin kopera“ o rudarskim aktivnostima i projektima tih kompanija u Srbiji i istakla da je ministarstvo spremno da pomogne kako bi njihova relizacija bila efikasnija.

Kompaniji „Ziđin majning“ danas je uručeno odobrenje za izvođenje rudarskih radova na istraživanju donje zone nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“, koje će omogućiti dalji razvoj ovog rudnika, koji je počeo s radom prošle godine, saopšteno je iz Kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlovićeva je rekla da je Ministarstvo uvek spremno da pomogne da realizacija svih projekata, uključujući i projekte u rudarstvu, bude što efikasnija, ali da za sve rudarske aktivnosti moraju biti ispunjeni svi zakonski preduslovi, kao i svi propisi i zahtevi koji se tiču zaštite životne sredine.

Ministarka je sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarala i o projektu fotonaponskog solarnog parka koji planira kompanija „Ziđin majning“.

Pored toga, bilo je reči i o razvoju elektroenergetske infrastrukture, koja je važna za stabilno snabdevanje rudnika „Čukaru Peki“ električnom energijom, pitanjima u vezi s eksproprijacijom, bezbednosti rudara, zaštiti životne sredine i drugim temama u vezi sa rudarskim aktivnostima kineskih kompanija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana