Podizanje svesti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu Beoinfo

Objavljeno: 18.09.2018. 18:36 Izmenjeno: 18.09.2018. 18:36

U garaži „Obilićev venac” predstavljen je eko program kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da je cilj kampanje, koju organizuje Udruženje parkirališta Srbije, podizanje svesti u javnosti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja održivih vidova saobraćaja.

–    Meni je veliko zadovoljstvo što je gradsko preduzeće „Parking servis” nastavilo da pokazuje da ima ekološku svest. Kada smo renovirali garažu „Obilićev venac”, ispunili smo najviše energetske i ekološke standarde, a između ostalog, napravili smo mesta za bicikle. Svaki građanin koji parkira automobil, može besplatno da uzme bicikl, kojim bi se kretao po pešačkoj zoni i centru grada. Ovo je konkretan doprinos očuvanju životne sredine – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je da će Grad Beograd do kraja godine dobiti tri mala električna autobusa, koji će prevoziti građane i turiste po centru prestonice. To je poklon naftne kompanije NIS. Do Nove godine nabaviće se i električni jednosedi za komunalnu policiju.

– Sledeće godine za potrebe javnog prevoza kupićemo 80 najmodernijih električnih autobusa. Kada ta vozila budu isporučena, ceo centar grada biće pokriven električnim autobusima, trolejbusima i tramvajima. Cilj nam je da u najužem centru grada imamo isključivo vozila koja su na električni pogon – najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad će još jednom odlukom doprineti čuvanju životne sredine – u Beogradu će od 1. januara 2020. biti zabranjena upotreba plastičnih kesa.

– Ove nedelje Gradsko veće usvojiće predlog da se u svim maloprodajnim objektima ukine upotreba plastičnih kesa. O ovom predogu 25. septembra diskutovaće Skupština grada. Dajemo rok 15 meseci da se maloprodajni lanci prilagode. Ova odluka je korak dalje od one odluke da se kese naplaćuju dva dinara – objasnio je Vesić, naglasivši da je naplatom kesa za 60 odsto smanjena njihova upotreba.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan čestitao je Gradu Beogradu i JKP „Parking servisu” na konkretnoj ekološkoj akciji koja daje pozitivne rezultate.

– Počinjemo da živimo u Srbiji koja postaje ekološki osvešćena, a Beograd je perjanica toga. „Parking servis” svojim konkretnim akcijama dokazuje da ima misiju da kod građana razvije svest o važnosti životne sredine. Beograd je prvi grad u Evropi sa garažom koja ispunjava najviše energetske i ekološke standarde. Građani u ovoj garaži ostavljaju vozila na najsigurnijem mestu. Nema trošenja fosilnih goriva, a svako ko uzme bicikl, ima fizičku aktivnost koja nije naporna, a pozitivno utiče na zdravlje – rekao je Trivan, naglasivši da će kupovinom električnih autobusa, Beograd biti lider u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana