Podaci RIK-a čuvaće se u Državnom data centru Tanjug

Objavljeno: 10.03.2022. 13:33 Izmenjeno: 10.03.2022. 13:33

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević naveo je da je zahvaljujući potpisanom sporazumu, Republička izborna komisija ispunila svoje zakonom propisane obaveze.

foto Tanjug

 

Direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević potpisali su Sporazum kojim se omogućava da podaci u elektronskog formi RIK-a budu čuvani po najvišim bezbednosnim standardima u Državnom data centru u Kragujevcu.

Jovanović je za Tanjug rekao da saradnja između Kancelarije za IT i eUpravu i RIK-a traje od prošlih izbora, kada je Komisija dobila svoj portal, dodajući da je RIK jedna od dve državne institucije koja svoju kompletnu komunikacuju s građanima obavlja upravo preko svog portala.

On je naveo da će se u narednom periodu portal prilagoditi slabovidim osobama, kako bi mogle da prate sadržaj.

Jovanović je istakao da će u izbornoj noći sa svih biračkih mesta biti postavljeni na portalu, te će se i na taj način doprineti transparentnom procesu izbora, jer će sve informacije biti brzo dostupne na sajtu Komisije.

„Ta obaveza je da za naše podatke koji se tiču prava građana sa aktivnim i pasivnim biračkim pravom obezbedimo njihovo čuvanje u Državnom data centru“, kazao je Dimitrijević.

Podsetio je da se na portalu RIK-a nalaze svi podaci o izborima, obaveštenja koje se odnose na podnošenje kandidature za predsednika države, a važno je i što će se uvažiti poseban status osoba sa invaliditetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana