Otvoren sajam turizma Studio B, Tanjug

Objavljeno: 23.02.2017. 07:27 Izmenjeno: 24.02.2017. 12:43

Srbija je prošle godine od turizma zaradila milijardu i 42 miliona evra, izjavio premijer Aleksandar Vučić. Cilj je da od turizma kroz pet godina uzimamo dve milijarde evra godišnje, rekao je Vučić. Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji – 13 odsto.

foto Tanjug

Srbija je tako prošle godine od turizma zaradila 200 miliona evra više od Crne Gore, rekao je Vučić.

„Crna Gora ima predivno more, planinske vence, Skadarsko jezero, sve što jedna prelepa zemlja mzoze da ponudi. Srbija se nije nikad isticala turizmom, to nije najvažnija privredna grana, ali smo u 2016. godini zaradili 200 miliona evra više od Crne Gore od turizma“, rekao je Vučić.

Vučić je na otvaranju sajma, na kome će se predstaviti 1.100 izlagača iz 56 zemalja među kojima su i Kina, Rusija i Indija, čestitao Beogradskom sajmu i Ministarstvu turizma na odličnim rezultatima.

„Čuo sam da imamo pet puta više gostiju nego u Zagrebu, ostalih brojeva se i ne sećam“, rekao je u šali Vučić ministru turizma Rasimu Ljajiću.

Kako je rekao, sve više novca od turizma ostaje u Srbiji, sve smo atraktivniji za goste sa zapada i za poslednje tri godine promet od turizma raste deset odsto godišnje.

Naveo je i da je prosečan rast turizma u svetu četiri odsto godišnje, u Evropi dva odsto, a u Srbiji je to 13 odsto.

 

Turisti u svetu traže nove destinacije, to je naša šansa

Turisti u svetu traže nove destinacije, to je i naša šansa, poručio je danas premijer Aleskandar Vučić i dodao da i zbog toga saradnj na Balkanu mora biti bolja, jer samo saradnjom sve zemlje mogu da postignu rezultate koji će njihovim građanim omogućiti bolji život.

„Zato kao predsednik vlade neću da prihvatam ideje o povratku u prošlost, sukobe, tenzije i nestabilnost. Daćemo sve od sebe, imaćemo i uspećemo da sačuvamo mir, sigurnost i stabilnost za sve na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić na otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Beogradu.

Vučić je rekao da zemlje Zapadnog Balkana imaju velike mogućnosti kad je reč o izlasku na treća tržišta u turizmu, ali da je za to potrebno unaprediti saradnju u regionu, jer nijedna zemlja neće moći da uspe sama.

Kaže da se svuda u svetu traže nove destinacije, što je prava prilika za Srbiju i ceo region.

„Oni koji najviše putuju, a to su pre svega Kinezi, su po deset puta bili u Parizu, Londonu, Beču, oni traže nove destinacije, a naše područje, region Zapadnog Balkana i Srbija jesu područja koja oni žele da vide. Naše je da garantujemo punu stabilnost, da pokažemo gostoljubivost, da pokrijemo sve destinacije ifrastrukturno, da imamo najbolje kapacitete, pa ćete videti kako brojevi mogu da rastu“, rekao je Vučić.

Na 39. Sajmu turizma čiji je ovogodišnji slogan „Uživajte na vreme“ predstaviće se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, turistički centri, hoteli, planine, banje, jezera, gradovi, regije, vazduhoplovne kompanije, kao i međunarodni tur operatori.

Zemlja partner ove najveće turističke manifestacije u zemlji i regionu jugoistočne Evrope, je Crna Gora.

Sajam se održava u halama 1,1a,2a,3,3a i 4 Beogradskog sajma, na izložbenom prostoru od preko 30.000 kvadratnih metara, a posetioci će i ove godine kao i prethodnih moći da rezervišu i uplate turističke aranžmane uz sajamske popuste od pet do 50 odsto.

Istovremeno sa Sajmom turizma, na Beogradskom sajmu organizuju se još tri manifestacije – 13. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo HORECA, 8. Sajam vina BeoWine i 13. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“.

Radon vreme sajma turizma sutra je od 10.00 do 18.00, u petak i subotu od 10.00 do 19.00, dok se u nedelju sajam zatvara u 17.00.

Cena ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200, dok parking košta 200 dinara na sat.

 

Vučić, Ljajić i Mali obišli štandove na Sajmu turizma

Premijer Aleksandar Vučić je nakon otvaranja 39. Sajma turizma, obišao nekoliko štandova gde je razgovarao sa izlagačima i građanima.

Obišao je štand Grada Beograda, gde su ga dočekali gradonačelnik Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, kao i drugi predstavnici gradske vlasti.

Nikola Nikodijević je tom prilikom podsetio da je prihod od turizma u zemlji prošle godine nešto viši od milijardu evra, a najveći deo toga upravo je ostvaren u Beogradu.

– Broj noćenja u glavnom gradu veći je za skoro 14 odsto, broj turista je povećan za nešto više od 11 procenata. Otvoren je 95. hotel, a u planu je i izgradnja novih i to najvećih hotelskih lanaca, koji prepoznaju Beograd kao ogroman turistički potencijal. Samo u vreme novogodišnjih praznika popunjenost hotela u centralnim beogradskim opštinama bila je čak 98 odsto, što je dokaz njegove atraktivnosti – rekao je Nikodijević.

Grad namerava da poveća turističku ponudu, naveo je predsednik gradskog parlamenta i dodao da je Beograd u regionu lider u sportskom turizmu. Kako je nagovestio, planovi se odnose i na dalji razvoj kulturne ponude grada, a naročito na pospešivanje kongresnog turizma.

Premijer je obišao, između ostalih, štandove Novog Sada, Subotice, Sokobanje, Niša, Vršca, Pirota, Aranđelovca, Svrljriga, gde je slušao o turističkim kapacitetima tih gradova.

Na štandu sa suvenirima, Vučić se fotografisao kroz ram „Ja volim Srbiju“.turizam-srbija

Na kraju obilaska Sajma turizma, premijer se zaustavio i kod štanda zemlje partnera sajma, Crne Gore ali i kod predstavnika Rusije koja se ove godine po prvi put predstavlja na sajmu.

Tu ga je dočekao ruski ambasador Aleksandar Čepurin sa kojim je Vučić kratko razgovarao.

Premijer je obraćajući se tokom svečanog otvaranja rekao kako je turizam grana privrede u koju Srbija sve više ulaže.turizam

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 32°C
Min: 20°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana