Počinje rekonstrukcija Ulice Kej oslobođenja u Zemunu Beoinfo

Objavljeno: 25.10.2021. 12:52 Izmenjeno: 25.10.2021. 12:52

Projekat rekonstrukcije i uređenja ulice Kej oslobođenja obuhvata saobraćajne površine, rekonstrukciju postojeće i izgradnju nedostajuće komunalne infrastrukture, izjavio je sekretar za investicije Grada Beograda Luka Petrović

On je precizirao da deo ulice koji se rekonstruiše pripada starom jezgru Zemuna i obuhvata potez od ulice Stevana Markovića do kraja obaloutvrde u dužini od nepunih 1.000 metara.

– Postojeća saobraćajnica može se podeliti na tri celine u skladu sa širinama i rasporedom postojećih elemenata profila. Prvi deo, od Ulice Stevana Markovića do Karamatine ulice, drugi deo od Karamatine do Njegoševe i treći deo od Njegoševe do kraja obaloutvrde. U prvom delu, dužine oko 590 metara, projektnim rešenjem predviđena je širina kolovoza od sedam metara i podužno parkiranje širine dva metra uz desnu ivicu ulice. Uz parking projektovana je servisna staza od širine pola metra zbog lakšeg korišćenja parkinga i mogućnosti održavanja zelenila. Na potezu od ulice Stevana Markovića do ulice Marka Nikolića kolovoz će imati zastor od asfalta, kojim se kreću vozila javnog gradskog prevoza, dok je u nastavku projektnim rešenjem predviđen zastor od sitne kamene kocke – rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima,  drugom delu, dužine oko 190 metara, projektovana širina kolovoza od sitne kamene kocke je 5.5 metara, dok se ma desnoj strani nalazi pešačko biciklistička staza širine 2.5 metra.

– U trećem delu, dužine oko 230 metara, predviđa se proširenje postojećeg kolovoza od sitne kamene kocke na 5.5 metara, čime se postiže kontinuitet sa prethodnim delom ulice. Na ovom delu ulice uvodi se kišna kanalizacija koje ranije nije bilo, a na kraju ulice projektovana je okretnica za vatrogasna vozila – dodao je Petrović.

On je istakao da radovi počinju danas, sa rokom završetka od 240 dana.

– Vrednost radova je nešto manja od 335 miliona dinara, bez PDV-a, a za svaku izmenu režima saobraćaja izvođač je u obavezi da uradi saobraćajni projekat i dostavi ga na saglasnost upravljaču puta i Sekretarijatu za saobraćaj. Radovi se izvode istovremeno na po dve deonice – prvo se radi na deonicama 1 i 3, a kada se završi deonica 1 radi se na deonicama 2 i 3 – zaključio je Petrović.

Duž ulice se zadržavaju svi postojeći drvoredi uz mestimičnu zamenu stabala koja su završila “hortikulturnu starost”. Kada su vodovodne instalacije u pitanju, biće urađena zamena dela postojeće vodovodne mreže novim cevovodom u trotoaru novoprojektovane saobraćajnice gde god je to moguće. Takođe, biće izgrađena novoprojaktovana vodovodna mreža u delu ulice Kej oslobođenja od Njegoševe ulice do kraja saobraćajnice. Kada je kišna kanalizacija u pitanju, biće urađeno priključivanje novoprojektovanog  sekundarnog kolektora iz ulice Stevana Markovića na postojeći kišni kolektor u ulici Kej oslobođenja, kao i izgradnja novoprojektovanog kolektora, te novog kolektora  kišne kanalizacije na delu od Njegoševe do kraja obaloutvrde. Konačno, biće urađena rekontrukcija fekalne kanalizacije na deonicama u kontra padu, zamena delova postojćeg cevovoda novim cevovodom. Osim toga, biće izgrađen novi cevodod u delu od Njegoševe do kraja obaloutvrde, dok je prevezivanje kućnih priključaka predviđeno na zamenjenu i novoprojektovanu fekalnu kanalizaciju.

Što se tiče javnog osvetljenja, postojeći koncept će biti zadržan, doći će do uvođenja novih stubnih mesta i zamene svih svetiljki savremenim svetiljkama sa LED izvorima, kao i zamena postojećih stubova javnog osvetljenja novim metalnim stubovima sa lirama.  Ukupna dužina novih i rekonstruisanih telekomunikacionih vodova iznosiće 920 metara, a biće urađena rekonstrukcija postojećih šahtova.

Napomena:

Na fotografijama se vidi sadašnji i budući izgled Ulice Kej oslobođenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana