Vučić: Pokretanje “Forverka“ važan dan, Čačak ima budućnost Tanjug

Objavljeno: 16.06.2020. 10:29 Izmenjeno: 17.06.2020. 13:10

Današnji dan, kada nemački Forverk pokreće proizvodnju u Čačku, gde će se zaposliti više od 1000 radnika, je veliki i važan dan za taj grad i celu zapadnu Srbiju, poručio predsednik Vučić i dodao da je dolazak te kompanije, jednako važan kao i izgradnja autoputa “Miloš Veliki“.

foto Tanjug

„Ovo je dan koji pravi razliku. Ovo je dan za istoriju Čačka i zapadne Srbije, od presudnog značaja“, rekao je Vučić na svečanosti povodom početka proizvodnje u Forverkovom pogonu u Čačku.

Kako je istakao, izgrađeni su putevi i tek će se, kaže, graditi, i podsetio da je to bila jedna od stvari koja je bila presudna za dolazak nemačke kompanije. „Oni su rekli da će razmisliti o Čačku ako garantujemo autoput. Ja sam garantovao, ne samo put, nego da će biti završen pre fabrike. Oni su bili skeptični, razmišljali da će biti dobro i ako put bude godinu, dve posle fabrike…“, ispričao je Vučić.

On je ukazao da u Forverku već radi 176 ljudi, a da će u narednom peridu biti zaposleno više od 1.000.

„Čačak ima budućnost, da mladi mogu da ostanu i žive u Čačku, Gornjem Milanovcu, u čitavom Moravičkom okrugu. To pokazuje da možemo da zamenimo onu kartu u jednom smeru – Ibarskom magistralom do Beograda i dalje za zapad Evrope i da pozovemo ljude da se vrate u Čačak, jer ovde imaju budućnost“, rekao je Vučić. Rekao je da će Čačak imati mnogo više prihoda za infrastrukturne projekte kao što je kanalizacija, za gradnju puteva i drugo u svim okolnim selima, to jest za sve što nije stigao da uradi u prethodnim godinama.

„Mi smo dali dobre uslove i ne mali novac, Srbija se postarala i borila se za ovu divnu fabrku. Država plaća milione evra da bi Forverk ovde radio i hoću da to radnici znaju. Jer, naš interes je da Forverk bude ovde“, istakao je Vučić.

Želimo da kada vidite „porše“ znate da tih moćnih i najboljih automobila ne bi bilo da nema Čačka i radnika iz Čačka, koji su ovde napavili sponu i druge delove“, poručio je Vučić.

Vučić očekuje da će kada se smiri situacija sa korona virusom, da Srbija ima još više stranih investicija, a naročito iz Nemačke koji su pouzdani partneri i dolaze na dugi rok.

Nemac nije došao da ostane godinu, nekoliko godina, već da ostane tu decenijama, da rade vredno i zarađuju, kao i da unapređuju posao.

Vučić je naglasio da ne vidi mnogo boljih mesta od Srbije za investicije i da je i sam dolazak Forverka veliko priznanje za našu zemlju.

Predsednik dodaje da pored aerodroma i završetka autoputa od Preljine do Požege, predstoji i gradnja autoputa od Čačka ka Kraljevu, kao i spajanje preko Mrčajevaca sa Kragujevcom.“Čačak postaje čvoriste i centralno mesto zapadne i centranle Srbije. Sve što nismo uradili 75 godina, sada radimo“, naglasio je Vučić.

Podseća da je pre oko dve godine na tom mestu bila zapuštena livada, a sada je veličanstvena hala od 45.000 kvadratnih metara.

Vučić je poželeo nemačkoj kompaniji Forverk mnogo uspeha i dobar profit i da ostanu u Srbiji vekovima, a mladim radnicima da ih kada dođe vreme njihova deca zamene na tim radnima mestima.

Decenijama nije bilo ovakvih investicija na zapadu Srbije, ukazao je Vučić.

„Gde god vidim nekog sa “poršeom“ ima da ga maltretiram da to ne bi vozio da nema Čačka i naših radnika“, kazao je u šali Vučić i dodao da i u Evropi svi to treba da znaju.

Kako je rekao, mi Srbi umemo neretko sebe da potcenjujemo u tome koliko važnih stvari možemo da napravimo.

Poručio je Forverku da će i dalje imati podršku države Srbije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana