Počinje konkurs za beogradske vrtiće Beoinfo

Objavljeno: 29.03.2020. 11:39 Izmenjeno: 29.03.2020. 11:39

Konkurs za upis u beogradske vrtiće počinje u ponedeljak, 30. marta kako je i planirano ali će se, u skladu sa situacijom u zemlji, zahtevi predavati samo elektronski i to do 15. maja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Konkurs za upis u beogradske vrtiće počinje u ponedeljak, 30. marta kako je i planirano ali će se, u skladu sa situacijom u zemlji, zahtevi predavati samo elektronski i to do 15. maja, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Ove godine, kako je rekao, u 17 beogradskih predškolskih ustanova roditelji mogu konkurisati za 12.702 mesta i to 5.777 mesta u jaslenim grupama, 2.207 mesta u vrtićkim grupama i još nešto manje od 5.000 mesta za predškolce koji do sada nisu bili u sistemu.

-U poređenju sa prošlom godinom, ako izuzmemo predškolce za koje je program obavezan, to je oko 700 mesta više u startu a dodatno očekujemo otvaranje novih mesta do početka radne godine u vrtićima u kojima bi radovi trebalo do tada da se završe – rekao je Gak.

Osim toga, istakao je, svake godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobrava ustanovama do 20 odsto povećanje kapaciteta tamo gde se proceni da je to moguće.

– To znači da će mesta biti još i da nastavljamo rad na daljem smanjenju liste čekanja za vrtiće koja je u ovoj godini iznosila oko 2.000 dece, dok je 2017. godine na čekanju bilo oko 10.000 dece. To je već veliki uspeh ali biću zadovoljan tek kada listu potpuno ukinemo – poručio je Gak.

On je rekao da konkurs počinje u nezgodnom trenutku, u toku vanrednog stanja i borbe sa korona virusom, ali da procesi moraju da teku i da se prilagođavaju toj situaciji.

-Za vrtiće to znači usmeravanje konkursa na onlajn apliciranje, preko aplikacije e-vrtić gde roditelji mogu jednostavno da konkurišu a ukoliko imaju nedoumice mogu telefonski da se konsultuju sa ustanovama ili Sekretarijatom – poručio je Gak.

On je zaključio da je u proteklih nekoliko godina oko polovina zahteva već stizala elektronski zbog čega, kako je rekao, ne očekuje veće probleme u vezi sa tim.

Preliminarne liste primljene dece biće objavljene 8. juna posle čega roditelji imaju rok do 18. juna za predaju žalbi ukoliko nisu zadovoljni odlukom upisne komisije koje će žalbe roditelja razmatrati do 26. juna. Nakon toga objavljuju se konačne liste primljene dece. Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa,  deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici.

Tokom prethodnih sedam godina Grad Beograd je povećao obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na današnjih oko 73 procenta budući da u beogradske državne vrtiće ide oko 58.000 dece i da za još oko 20.000 dece Grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana