Počinje izgradnja brze saobraćajnice Šabac – Loznica Tanjug

Objavljeno: 14.02.2022. 12:27 Izmenjeno: 15.02.2022. 09:54

Brza saobraćajnica Šabac-Loznica deo je projekta izgradnje autoputa Ruma – Šabac – Loznica.

foto Tanjug

 

U Mačvanskom Prnjavoru  se obeležava početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac – Loznica, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je istakao da će put Ruma – Šabac biti gotov do kraja septembra sledeće godine, što znači da će se za godinu i po dana od Beograda do Šapca stizati za maksimalno 45 minuta, a od Beograda do Loznice za sat i 10 minuita.

„To će dodatno da podigne ceo Podrinjski kraj i za turizam, i sve drugo. Značajno će da osnaži i Mačvu“, rekao je Vučić i najavio da će kompanija „Mint“ koja u Loznici zapošljava oko 500 ljudi, doći i u Šabac.

Podsetio je da u Loznici radi i Adijent koji zapošljava više od 1.300 ljudi.

„Sve smo te fabrike mi doveli, ali s umale plate, u Loznici i Šapci. Na tome moramo da radimo, da dovedemo još nekog investitora, i to višeg ranga, da bismo podigli plate“, rekao je Vučić.

Informisali su ga da je 66 procenata radova gotovo i na mostu na Savi u okviru projekta izgradnje auto-puta i brze saobracajnice Ruma-Šabac-Loznica, što, takođe radi azerbejdžanski „Azvirt“.

Predsednik je konstatovao da „Azvirt“ radi kvalitetno, i sve završava na vreme.

„Ako uspemo do Loznice sve da završimo u septembru 2024. to je stvarno neverovatno. To niko nije sanjao. Onda ostaje da vidimo šta ćemo za Zvornik, ka Ljuboviji i Bajinon Bašti, da gradimo magistralu, da podignemo i taj kraj, mada je teško jer uz Drinu nema mnogo mesta“, rekao je Vučić.

Dodao je da će nakon završetka radova na putu Ruma – Šabac – Loznica, put od Loznice do Novog Sada trajati sat vremena, za razliku od sadašnja dva sata.

„Ako ovo završite na vreme, to je velika stvar, orden da dobijete“, konstatovao je Vučić.

Obeležavanju početka radova prisustvuju i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, v.d. direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, v.d. direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak,

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na autoptu Ruma – Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac – Loznica, zaključen je 19. novembra 2019. godine sa azerbejdžanskom kompanijom „Azvirt“.

Ukupna dužina deonice je 77 kilometara, od čega je autoput Ruma – Šabac dužine 22 kilometara, a dužina deonice Šabac – Loznica koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice 55 kilometara.

Planirana je izgradnja ukupno 56 objekata od čega 54 mosta i dve petlje.

Izgradnja autoputa Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica jedan je od prioritetnih zadataka u drumskom transportu, s obzirom da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH.

Moderna saobraćajnica koja će povezati Rumu i Loznicu, u ukupnoj dužini od 77 km, obuhvataće tri prostorne celine: deonica Ruma – (Šabac) most na Savi, u dužini od 22 km će biti autoput u punom profilu, druga celina je most preko reke Save i treća je deonica čija izgradnja danas počinje Šabac-Loznica.

Ta deonica će biti brza drumska saobraćajnica, trasa će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put IB reda broj 26 (raniji magistralni put M-19).

Ukupna ugovorena cena radova od Rume do Loznice je 467,5 miliona evra, a od Šapca do Loznice 247,5 miliona evra.

Između ova dva grada, Šapca i Loznice, će se nakon izgradnje ove deonice putovati najduže pola sata umesto sat vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana