Počela akcija „Drvo generacije” Beoinfo

Objavljeno: 05.12.2019. 13:55 Izmenjeno: 05.12.2019. 19:39

Počela akcija „Drvo generacije”, u okviru koje će u svim beogradskim osnovnim školama prvaci zasaditi po drvo.

foto Beoinfo 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić ozvaničio početak akcije „Drvo generacije”.Ovaj ekološki projekat, a istovremeno i deo praktične nastave u prirodi, započeo je u OŠ „Zaga Malivuk” u Krnjači.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Dragomir Petronijević, koji je akciju i osmislio, sekretar za obrazovanje Slavko Gak, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

Vesić je tom prilikom izrazio uverenje da će ova akcija postati tradicionalna i precizirao da će deca brinuti o svom drvetu svih osam godina tokom osnovnog školovanja, ali i kasnije.

– Razvijamo osećaj potrebe očuvanja životne sredine i želimo da vežemo decu za konkretno drvo, kako bi brinula o okolini. U Beogradu ima 185 škola, pa će akcijom biti obuhvaćeno oko 17.000 dece – rekao je Vesić.

On je napomenuo da je interesovanje veliko jer i đaci ostalih razreda traže svoje drvo, što će im biti omogućeno, posebno u objektima koji imaju velika školska dvorišta. Vesić je naročito pohvalio Opštinu Palilula, koja o svom trošku sređuje fasadu na školi „Zaga Malivuk”.

– Kada svi zajedno radimo, možemo da uradimo mnogo lepih i dobrih stvari za Beograd, posebno u ovoj oblasti. Beograd je zelenilom pokriven sa oko 15 odsto, a cilj je da taj procenat bude 25. Ovo je jedna od akcija koja treba da nas dovede do tog cilja – istakao je Vesić.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić zahvalio je Goranu Vesiću i predstavnicima Grada Beograda jer su podržali ovu, kako je rekao, plemenitu akciju i što sve više novca ulažu u naselja na levoj obali Dunava.

– Takođe, zahvaljujem im na tome što je budžet Opštine Palilula iz godine u godinu sve veći. Upravo iz takvog budžeta imamo mogućnost da posle 30 godina uređujemo škole, fasade, stolariju i kompletno sređujemo toalete – naveo je Jovičić.

On je precizirao da je ta opština za ovu godinu izdvojila 80 miliona dinara za renoviranje škola i vrtića.

– Naredne godine biće odvojeno i više sredstava za te namene, jer se domaćinskom politikom Grada Beograda sve više sredstava prenosi i opštinama. U saradnji sa Gradom Beogradom, opštine će u budućnosti moći da sređuju i staračke domove, domove zdravlja i ambulante – najavio je Jovičić.

Direktorka škole „Zaga Malivuk” Radmila Tošović izrazila je zadovoljstvo jer je ta škola prva u prestonici koja je dobila „Drvo generacije”.

– Učenici i roditelji su presrećni ovakvom akcijom jer imaju osećaj zajedništva. Deca su stekla utisak da se, osim škole i roditelja, i šira društvena zajednica bavi njihovim vaspitanjem – zaključila je Tošovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana