Počeo upis prvaka u osnovne škole Studio B

Objavljeno: 01.06.2020. 13:16 Izmenjeno: 01.06.2020. 15:24

Počeo upis prvaka u osnovne škole. Ove godine upis je pojednostavljen, jer se sve odvija elektronskim putem, kažu u ministarstvu prosvete.

Ove godine upis ima tri faze, kaže državni sekretar Dušan Kicović, podsećajući da je prva faza počela 1o-og aprila kada su roditelji birali koju školu žele da dete pohadja, 28 maja je počela druga faza kada su zakazivali termin za testiranje budućih prvaka i naposletku od prvog juna kreće testiranje i upis u željenu osnovnu školu. Kicović ističe da se upis u prvi razred ove godine odvija isključivo elektronski, pa će roditelji i budući učenici u školu pre prvog septembra morati da dodju samo jednom i to na dan testiranja. On napominje da će se ekskurzije koje nisu bile realizovane u predhodnom periodu zbog epidemije korona virusa ipak organizovati od 1o-og juna do 31-og avgusta i dodaje da neće izostati ni proslava matura.

Polazak u prvi razred je velika prekretnica u životima dece i njihovih roditelja. U ovoj životnoj fazi mališana sve se menja, dobijaju nove obaveze, postaju odgovorniji, menjaju drugare, a prostorije vrtića zamenjuju učionicom. Državni sekretar Dušan Kicović kaže da je ove godine upis prvaka pojednostavljen jer će se sve odvijati elektronskim putem, što će biti velika ušteda vremena za roditelje.

Škole u Srbiji su spremne da 1o. septembra prime više od 15000 prvaka, a pre početka školske godine prvaci će morati da prodju psihološko testiranje. Direktorka osnovne škole Banović Strahinja Tanja Novosel kaže da testiranje služi kako bi se napravila ujednačena i izbalansirana odeljenja učenika.

Testiranje prvaka vrši školski psiholog, koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost, odnosno da li je dete spremno da krene u školu. Psiholog škole Banović Strahinja Aleksandar Kuzmanović primećuje da se veštine i sposobnosti dece menjaju iz godine u godinu. On kaže da su poslednjih godina grafomotoričke sposobnosti kod dece malo slabije razvijene u odnosu na logičke koje su poslednjih godina vrlo izražene.

Pored upisa u prvi razred, koji je sada jedna od najaktuelnijih tema u prosvetnim krugovima, od prvog juna počeće i realizacija djačkih ekskurzija, koje će moći da se organizuju zaključno sa 31. avgustom. A u junu će moći da se održe i maturske proslave, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce, ali u skladu sa merama koje propiše Vlada i krizni štab.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana