Počinje šesti Bezbednosni forum Tanjug

Objavljeno: 12.10.2016. 09:48 Izmenjeno: 13.10.2016. 09:47

Šesti Bezbednosni forum na kojem će političari i eksperti iz regiona i Evrope razgovarati o tome da li će demokratija preživeti krizu svetskog poretka, počinje u Beogradu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvoriće sutra Beogradski bezbednosni forum u hotelu „Hajat“. Premijer će se, kako najavljeno iz Vlade Srbije, obratiti prisutnima u 9.00 sati.

Forum, koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, trajaće do petka i pokušaće da kroz brojne panele obradi izazove s kojima se Evropa, region i Srbija suočavaju, poput migrantske krize, Bregzita, procesu proširenja EU, novoj bezbednosnoj strategiji Evrope…

Bezbednosni forum je počeo akademskim događajem na temu migracije, bezbednosti i solidarnosti unutar globalnog nereda.

Akademski događaj, koji tradicionalno prethodi konferenciji i okuplja mlade i perspektivne istraživače, biće posvećen migrantskoj krizi, izazovima integrisanja izbeglica i poštovanju ljudskih prava.

„Počinjemo namerno akademskim događajem, jer nam ideja deljenje bez promišljanja nema smisla i može doprineti nebezbednosti i da je neophodno kreirati uslove da se oni koji se bave studiranjem, proučavanjem uzroka razgovaraju sa onima koji donose odluke o postupanju“, kazala je direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić.

Ona je ukazala da 12 akademskih istraživača, koji su izabrani među 90 na konkursu, koji će ponuditi rešenja za migrantsku krizu, i učestvovaće na Forumu u diskusijama koja se tiču stabilnosti u našem regionu i drugih izazova pred Evropom, kao što su kriza demokratije, ali i kriza po pitanju da li Evropa moze jedinstveno da zauzme stav po važnim pitanjima.

Stojanović Gajić je ukazala da je Forum inciijativa tri organizacije civilnog društva i da je prednost što kreiraju neformalni okvir za dijalog.

„Nadamo se da će biti nekih proboja u dijalogu, pre svega kroz okupljanje premijera Albanije i Srbije, koji će se sastati najpre na Forumu i posle nastaviti zvanične razgovore. Sve ostalo se tiče toga koliko je region spreman da se ne bavi samo sobom, već da razgovara sa kolegama o važnim evropskim temama“, kazala je Stojanović Gajić.

U okviru konferencije će biti 25 rasprava sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva, među kojima su brojna značajna imena političke i diplomatske scene.

Centralni događaj konferencije će biti dijalog o budućnosti albansko -srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama odgovarati na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija.

Diskutovaće se i o demokratskom odgovoru na rastući populizam i radikalizaciju, novoj Evropskoj strategiji bezbednosti, zamoru u procesu proširenja Evropske unije, rešenjima za političku stabilnost i izgradnju institucija u Jugoistočnoj Evropi, dijalogu između Beograda i Prištine, odnosu Srbije i NATO, kao i procesu digitalizacije, slobodi govora i jačanju partnerstva između države i civilnog društva.

Na agendi će se naći i pitanja o novom putu svile u Evropi, povećanja učešća civila u mirovnim misijama, odnosu demokratije i bezbednosti i ulozi žena u promovisanju politike mira.

Trodnevni Bezbednosni forum biće završen diskusijom o ulozi civilnog društva u očuvanju demokratskih vrednosti.

Beogradski bezbednosni forum pokrenut je 2011. godine i od tada je postao najprestižniji skup o bezbednosnoj i spoljnoj politici koji se održava u jugoistočnoj Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 3°C

Slaba kiša

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 9°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana