MMF: Dobri rezultati Vlade Srbije RTS, Tanjug

Objavljeno: 17.05.2016. 09:58 Izmenjeno: 18.05.2016. 19:07

Predstavnici delegacije MMF pozdravili su dobre rezultate Vlade Srbije u prva četiri meseca ove godine, na održanoj makroekonomskoj stabilnosti, a pre svega rezultate koji se tiču fiskalnog deficita koji je ispod nivoa planiranog. Vučić: Teški zadaci zbog strukturnih reformi.

 

Otpuštanje u javnom sektoru i reforma javnih preduzeća, glavni su zadaci nove Vlade. Veliki i teški zadaci su pred nama i oni se tiču, pre svega, strukturnih reformi, rekao je premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa delegacijom MMF-a.

Vučić se sastao sa delagacijom MMF-a koju predvodi Džejms Ruf. Razgovarali su o tome šta je do sada urađeno u sprovođenju aranžmana, što je priprema za novu kontrolu Fonda u junu, posle formiranja Vlade.

„Kasnimo sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru i reformom javnih preduzeća, a dobri rezultati su ostvareni u privrednom rastu i punjenju budžeta“, izjavio je premijer Aleksandar Vučić za RTS posle sastanka sa delegacijom MMF-a.

Premijer je naveo da će MMF promenti procenu privrednog rasta sa 1,8 na 2,3 odsto za ovu godinu i da iduće godine treba očekivati rast od oko četiri procenta što će biti najviše u Evropi.

„Veliki i teški zadaci su pred nama, oni koji se tiču strukturnih reformi, onog što je najznačajnije za Srbiju. Rezultati fiskalni su dobri, prihodi rastu zbog rasta ekonomije i mislim da će sledeća procena MMF-a biti 2,3 odsto. Moramo da dalje smanjujemo rashode“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa delegacijom MMF-a je razgovarali o RTB Bor, „Resavici“, gde imamo velike rizike.

Stalni predstavnik Fonda u Beogradu Kim Daehang je rekao da Misija načelno planira posetu Srbiji sredinom juna. Prethodna poseta Misije MMF-a Srbiji trajala je od 18. do 26. februara, ali tada nije zaključena četvrta revizija aranžmana zbog izbora.

Srbija je sa MMF-om zaključila stendbaj aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko milijardu i 200 miliona evra.

Premijer Vučić je u više navrata naglasio da vlada nema nameru da povlači taj novac.

One Response to “MMF: Dobri rezultati Vlade Srbije”

  1. Q каже:

    Од утицаја ММФ-а тешко се може побећи, јер Србији треба новац споља. Оно што мене запрепашћује је ентузијазам с којим српска политичка и економска елита наступа као гласноговорник ММФ-а. Све што чујемо је само ехо политике ММФ-а. […] Напољу, где се спроводи неолиберална политика, неко се и буни – док се у Србији аплаудира.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana