Počeo sastanak predsednika Vučića sa „velikom petorkom“ tanjug

Objavljeno: 21.10.2023. 14:39 Izmenjeno: 23.10.2023. 17:03

U Predsedništvu je oko 14.30 časova počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa „velikom petorkom“, odnosno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije. Na sastanku u Predsedništvu su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik […]

U Predsedništvu je oko 14.30 časova počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa „velikom petorkom“, odnosno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije. Na sastanku u Predsedništvu su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će današnji dan verovatno biti jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju pošto zna sa čime i zašto predstavnici dolaze. On je dodao da u Predsedništvo dolazi tzv. petorka „velikih, najjačih silnih“, a da je Srbija mala zemlja, koja mora da vodi brigu o sebi da sačuva svoj narod i svoju decu. „Ja mogu da vam obećam da se neću boriti da sačuvam sebe, ali ću se boriti svim srcem da sačuvam zemlju ma koliko da su silni i jaki. Čuvaću i Kosovo i Metohiju i naš narod na KiM“, poručio je Vučić. „Velika petorka“ u Beograd dolazi nakon posete Prištini gde je Lajčak izjavio da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje. „Uvek imamo plan, tako da imamo plan. O tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa predsednikom Vučićem. U ovom trenutku ne mogu da ulazim u detalje. Nema alternative dijalogu jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i otvara im put u EU“, rekao je Lajčak. Evropski posrednik je dodao da bez formiranja Zajednice, Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji.

Na sastanku premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i „velike petorke“ razgovarano je o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i predstavljen je novi plan za nastavak dijaloga, potvrđeno je iz Kurtijevog kabineta. Kako se navodi u saopštenju, Kurti je izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Italije i Francuske zahvalio na predstavljenom planu i rekao da je „neophodna kvalitetna refleksija i novi pristup“ dijalogu sa Beogradom, prenosi portal Reporteri. „Razgovori se moraju intenzivno nastaviti“, naveo je Kurti. Na sastanku se, dodaje se u saopštenju, razgovaralo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno o primeni Ohridskog i Briselskog sporazuma, prenosi Koha. Kurti je, takođe, rekao i da je bezbednost prioritet i „hitno pitanje“ za Prištinu, nakon dešavanja u Banjskoj 24. septembra i ocenio da je neophodno „kazniti odgovorne kako se takvi događaji ne bi ponovili“. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je ranije danas da je „velika petorka“ u Prištinu došla sa planom za nastavak dijaloga i poručio da je što pre potrebno uspostaviti Zajednicu srpskih opština. Lajčak je rekao da je o tom planu razgovarano sa Kurtijem, a da će se tek razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. „Mi smo smislili plan, razgovarali smo o tome sa Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa Vučićem“, naveo je Lajčak, ne iznoseći detalje. Sastanku sa Kurtijem prisustvovali su, pored Lajčaka, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i italijanski izaslanik Alesandro Kataneo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana