Počeo sajam tehnike u Beogradu Beta

Objavljeno: 15.05.2017. 14:46 Izmenjeno: 15.05.2017. 14:46

Medjunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 61. po redu, otvoren je danas u Beogradu i trajaće do 19. maja, a na njemu će učestvovati 550 domaćih i stranih izlagača iz 28 zemalja.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Sajam tehnike idealno mesto gde Srbija može da promoviše četvrtu industrijsku revoluciju.

„Kada se vide svi alati i robotizovane mašine jasno je zašto je Sajam tehnike ‘sajam svih sajmova'“, rekao je Ljajić.

Dodao je da je Srbija na 65 mestu po indeksu tehnološkog razvoja od 128 zemalja sveta.

„Nismo na boljem mestu jer su izdvajanja iz budžeta za nauku i tehnološki razvoj 0,4 odsto a ukupno se za istraživanja troši 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u EU su ukupna izdvajanja dva odsto“, rekao je Ljajić.

Dodao je da je cilj Vlade Srbije da iz budžeta izdvaja 0,6 odsto, a ukupno 1,5 odsto.

„U EU prema njegovim rečima radi 5.000 istraživača na milion stanovnika a u Srbiji 2.800, a u inostranstvo je otišlo njih 5.000“, rekao je Ljajić.

U Srbiji je problem i što je veliki jaz izmedju naučnih dostignuća i njihove primene u praksi.

„Mnoga dostignuća ostaju zarobljena i ne materijalizuju se“, rekao je Rasim Ljajić.

Najveću vitalnost, prema njegovim rečima, pokzuje IT sektor, svake godine se registruje po 200 firmi više, a mala i srednja preduzeća iz te oblasti povećala su izvoz softverskih rešenja za 30 dsto i zaradila 160 miliona evra.

Na sajmu tehnike predstaviće se dominantni tehničko-tehnološki trendovi u industrijskim tehnologijama, procesnim tehnikama, telekomunikacijama, logistici i elektroenergetici, ali je „akcenat na inovacijama i novim tehnologijama“.

Izlagači su, kako je navedeno u saopštenju, najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta u najrazličitijim sektorima od alata i CNC mašina, preko mernih tehnologija, automatike i robota različitih namena, ili industrijskog i ERP softvera, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu.

Radno vreme sajma će biti od 10 do 18 časova, a poslednjeg dana sajma od 10 do 17.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, za djake i studente 100 dinara, a parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 15°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 21°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana