Protest u Štrpcu tanjug

Objavljeno: 08.01.2023. 12:23 Izmenjeno: 10.01.2023. 11:47

Sa Štrpčanima su i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Slavko Simić, javlja reporter Tanjuga.

foto tanjug

 

Protest Srba zbog ranjavanja srpske dece na Badnji dan počeo je u podne u Štrpcu. Sa Štrpčanima su i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i član Predsedništva Slavko Simić, javlja reporter Tanjuga. Okupljeni nose transparente „Decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“ , „Evropo za šat su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“ . Učesnici protestnog skupa nose i transparente „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto“, „Štrpce je srce Srbije“, „Sloboda za braću““Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“.“Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“.

Okupili smo se u miru i dostojanstvu, i pitamo se ovih dana zašto se ovo desilo. Zato što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zato što su Srbi. Srpski narod odvajkada proslavlja praznike, a mi želimo mir i sigurnost. Samo tražimo da naša deca bezbrižno odrastaju, i da se bezbrižno bude. Šaljemo poruku odavde da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas – rekao je direktor škole.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da za svih 20 dana barikada nije napadnut nijedan Albanac.

Diktatorski teror Aljbina Kurtija se nastavlja. Pre nekoliko dana su prekopali seoske puteve u Leposaviću, pretresaju porodične ljude i majke sa decom. Teška su vremena, jer se na čelu institucija u Prištini nalazi čovek zaslepljen mržnjom – rekao je Rakić.

On je dodao da je Kurtijev cilj da Srbi napuste svoja ognjišta.

– Ali ako Stefan nije sagao glavu pred pištoljem ko od nas sme da se preda? Naša borba mirnim i demokratskim sredstvima i naša sloga su najbolji odgovor teroru Kurtijevom. Mi moramo da ostanemo i opstajemo kao što su naši preci opstajali u mnogo težim okolnostima. Mi imamo podršku države i predsednika Vučića. Živela Srbija – rekao je Rakić.

Potom se prolomio aplauz za junake, decu koju su pokušali da ubiju Albanci proteklih dana.

Dalibor Jevtić, predsednik opštine Štrpce, preneo je građanima pozdrave junaka Miloša i Stefana.

– Oni su pokazali da se ne predajemo ni kada pucaju. Sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svaki čovek ovde je Stefan i Miloš, i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli. Odavde se šalju poruke mira. Da samo želimo da budemo svoji na svome. Jasno je ko ovde želi suprotno tome. Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće – rekao je on.

Jevtić je poručio međunarodnoj zajednici da urazumi Kurtija, i da prestanu da napadaju našu decu.

– Danas poručujemo i da ćemo opstati bez obzira na sve izazove – zaključio je Jevtić.

Na transparentima je pisalo „Kurti, decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko!“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“, „Evropo, za šta su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“, „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto!“, „Štrpce je srce Srbije!“, „Mi samo želimo mir“, „Sloboda za braću“, „Vučiću, čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“, „Od Gornjeg Kusca do Štrpca kuca jedno srce“, „Pomoravlje je uz braću iz Štrpca“, „I u dobru i u zlu Pomoravlje je tu“, što ukazuje da je tu prisutan i veliki broj žitelja Kosovoskog Pomoravlja gde je uoči Božića pretučen osamnaestogodišnji Stefan Tomić.

Majka jedanaestogodišnjeg Stefana, koji je ranjen na Badnji dan u Gotovuši, izjavila je da je u razgovoru sa sinom došla do zaključka da je u njega i negovog rodjaka namerno pucano i da su imali sreće što se sve završilo ranjavanjem. „Ja sam tog dana bila u potpunom šoku, a kako bi me smirili rekli su mi da nije pucano direktno u moje dete. Međutim, u razgovoru sa Stefanom došla sam do zaključka da je u njih namerno pucano i da su imali sreće što se sve završilo ranjavanjem“, rekla je za RTV Gračanica Zorica Stojanović i dodala da tek sada nakon svega može da se sagleda prava situacija. Zorica je istakla da nije bila prisutna na mestu gde se to desilo, a da je u prvim trenucima prenosila informacije koje su stizale do nje. Naglasila je da su prijatelji i rodbina hteli da ublaže situaciju kako bi je smirili. „Hvala svima što su hteli da nam i na taj način pomognu i mene kao majku zaštite jer sam bila pod velikim stresom i veoma sam bila uplašena, hvala Bogu što se sve dobro završilo, a sada znam da je to bio pokušaj ubistva“, rekla je Zorica Stojanović. Ona je istakla da je sasvim sigurna da je Albanac sa namerom pucao na Stefana i Miloša. „Očekujem da Albanac koji je pucao bude najstrože kažnjen i molim pravosudne organe za to, jer ovo se ne oprašta. Pitam se dokle više, zar treba neko da strada?“, rekla je Zorica Stojanović. Dodala je da je zahvalna Bogu što je njen sin živ i van životne opasnosti, a da ne sme ni da pomisli da je ishod mogao biti i drugačiji.

Predsednik Opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je da je oko 7.000 Srba na današnjem skupu u Štrpcu jasno poručilo da samo žele da budu svoj na svome. „Oko 7.000 Srba jasno je danas poručilo da samo želimo da budemo svoj na svome!“, napisao je Jevtić na Tviteru. Dodao je da je, kako je naveo, „sitnim dušama poslata poruka“. „I sitnim dušama je takođe poslata poruka. Nek u svojim cirkusima nastave da se sami zabavljaju, a za sve njihove laži snosiće odgovornost. Naša sloga biće poraz vragu!“, naveo je Jevtić. U Štrpcu je danas održan protest Srba nakon što je Albanac, pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, na Badnji dan pucao na srpskog dečaka i mladića i naneo im povrede, kao i zbog prebijanja srpskog mladića iz Klokota koji se vraćao s Božićne liturgije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je sa protesta u Štrpcu da su Srbe sa Kosova i Metohije okupile junačke rane Stefana i Miloša. „Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca, ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja“, rekao je Rakuć u obraćanju na protestnom skupu. Naveo je se da Kurti toliko zaigrao, misleći da su Srbi sklonili barikade, jer se plaše. „Ako Stefan nije sagao glavu, ko sme od nas da posustane i da se preda. Naša borba mirnim i demokratskim putem je način da se borimo protiv Kurtija. Za to imamo podrsku Aleksandra Vučića“, rekao je Rakić, prenosi Kosovo onlajn. Na skupu je govorio i Stojan Marinković, direktor škole koju pohađa mali Stefan, na koga su pucali na Badnji dan, koji je ranjenoj srpskoj deci poželeo brz oporavak Direktor je naglasio da je zajednička želja svih okupljenih na protestu da naša deca bezbrižno odrastaju. „Šaljemo poruku da verujemo u slobodu i pravo na život i da samo u miru možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas“, rekao je direktor škole. Želimo da se naša deca bezbrižno bude, rekao je Marinković i naglasio da su se okupili danas u centru Štrpca u miru i dostojanstvu. Kako kaže, svi se pitaju zašto se ovo desilo. „Zato što su Miloš i Stefan nosili badnjak ili zato što su Srbi. Srpski narod odvajkada proslavlja praznike, a mi želimo mir i sigurnost“, rekao je on.

Huanita Račičević, žena uhapšenog Srbina Dimitrija Račičevića, poručila je sa protesta u Štrpcu da se svaki roditelj na Kosovu i Metohiji plaši za sigurnost svoje dece. „Umesto osmeha, suza Stefanova, borba za život Stefana i Miloša. Svi smo mi Stefan i Miloš. Danas, juče, sutra, pitam kada će prestati strepnja, ne vide se osmesi dece, već sablasnost i strah. Svaki roditelj, baka, deka, plaši se za sigurnost svoje dece. Ko to nama brani da slobodno dišemo, krećemo, da slavimo Božić“, upitala je Račičević sa govornice. Ona se obratila ispred supruga uhapšenih i podsetila da je prošlo godinu dana od kada su krenuli incidenti u Štrpcu. „Još koliko Stefana i Miloša treba da se bori za svoj život“, upitala je ona, prenosi Kosovo onlajn. Naglasila je da Srbi ne smeju da odustanu od borbe za svoja prava.

U Štrpcu je  završen protest Srba zbog ranjavanja srpske dece na Badnji dan, sa kojeg su upućene poruke mira, ali i pozivi da se osigura bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Regionalna policija Uroševac saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da je skup protekao mirno. „Protest je bio miran i nije prijavljen nijedan incident“, navela je policija dodajući da su putevi koji su vodili ka Štrpcu od Brezovice i Uroševca prohodni za saobraćaj. Na velikom protestu u Štrpcu zbog ranjavanja Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) iz Gotovuše na Badnji dan i prebijanja 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota koji se vraćao s Božićne liturgije okupili su se u podne ne samo Srbi iz Sirinićke Župe već i iz čitavog Kosova i Metohije. Bio je to protest sa kojega su poslate poruke mira. Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce, rekao je da je krajnje vreme da se osigura bezbednost srpskog naroda i srpske dece. „Danas sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svako od nas je Stefan i Miloš i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli“, rekao je Jevtić i naglasio da se danas šalju poruke mira, da samo želimo da budemo svoji na svome. Naglasio je da je jasno ko ovde želi suprotno tome. „Teški su ovo dani. Umesto da praznik proslavimo u miru morali smo protestom da dignemo glas protiv pucnja u srpsku decu i mladiće“, rekao je Jevtić, koji je rekao da je Srbe muka naterala da se danas okupe. Jevtić je poručio međunarodnoj zajednici da urazumi Aljbina Kurtija, da prestanu da napadaju našu decu i naglasio da će srpski narod opstati bez obzira na sve izazove. Lider Srpske liste Goran Rakić poručio je da su ih okupile junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Upozorio je još jednom na to da se teror diktatorskog režima Aljbina Kuritja nastavlja. Naglasio je da maltretiranje Srba i srpske dece mora da prestane. „Naša sloga je najače sredstvo da se odupremo tom diktatotrskom režimu“, rekao je Rakić. Građani su nosili transparente „Decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“ , „Evropo za šat su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“ . Takođe, nosili su i one na kojima je pisalo „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto“, „Štrpce je srce Srbije“, „Sloboda za braću“, „Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na veličanstvenom skupu u Štrpcu pokazali kako se brani i voli svoja država Srbija. „Srbi su danas u Štrpcu na veličanstvenom i mirnom skupu srpskog jedinstva i sloge pokazali kako 7.000 srca kuca kao jedno za Stefana i Miloša, za sve naše proganjane i nevino pritvorene, za državu Srbiju, a protiv Kurtijevog terora! Tako se brani i voli svoja država Srbija“, napisao je Petković na Fejsbuku. Dodao je i da je skup koji je danas održan u severnom delu Kosovske Mitrovice najviše obradovao prištinske medije. „U istom danu, na drugi dan Božića su Dveri, Jeremićevci i druge lažne patriote okupili 43 svoja predstavnika da na ovaj sveti dan blate svoju državu, da napadaju predsednika Aleksandra Vučića, da napadaju svoj narod, čemu su se najviše obradovali Kurtijevi mediji u Prištini. Da im je iole stalo do Srbije i srpskog naroda, danas bi bili u Štrpcu!“, istakao je Petković.

Srpska lista saopštila je da umesto da se sa Kosova i Metohije pošalje slika jedinstva protiv represije Aljbina Kurtija kao što je to bilo u Štrpcu, kvazi opozicionari i lažne patriote napadaju sopstvenu državu i Srpsku listu. Srpska lista navodi da je više hiljada Srba u Štrpcu danas jasno poručilo da je dosta represivnom, diktatorskom režimu Aljbina Kurtija i pružilo podršku povređenom dečaku Stefanu Stojanoviću, ali i mladićima Milošu Stojanoviću i Stefanu Tomiću i nepravedno uhapšenoj braći. „Nažalost, umesto da sa Kosova i Metohije, drugog dana Božića ode slika jedinstva, kakvo je pokazano u Štrpcu, da se jednim glasom usprotivimo Kurtijevom planu da Srbi nestanu, političke secikese i cirkuzanti iz opozicionih stranaka Dveri Boška Obradovića, Narodne stranke Vuka Jeremića i kvazi patriotskih organizacija sakupili su 43 svoja poslušnika da pljuju sopstvenu državu, predsednika Aleksandra Vučić, predstavnike Srpske liste pa čak i da prozivaju patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve“, istaknuto je u saopštenju. Srpska lista navodi da dok Kurti sastavlja listu za hapšenje i odstrel predstavnika te liste, preti im zatvorom i progonom, „kvazi opozicionari, cirkuzanti i lažne patriote“ po nalogu Kurtija i po istoj matrici napadaju te iste predstavnike Srpske liste za koje glasa 95 odsto Srba i koji su danas bili sa svojim narodom u Štrpcu. „Ovi cirkuzanti nemaju hrabrost da kažu reč protiv Kurtija, niti su smeli da podrže srpski narod na barikadama, niti da budu zajedno sa porodicama povređenih u Štrpcu, već žele da sebi prigrabe nekakve pozicije kod Kurtija, sledeći Radu Trajković i Nenada Rašića“, naglasila je u saopštenju Srpska lista.

Otac Miloša Stojanovića koji je ranjen na Badnji dan u okolini Štrpca, na Kosovu i Metohiji, Zvonimir kaže da se njegov sin oseća dobro, da se još ne zna kada će biti otpušten iz bolnice, ali i dodaje da se plaši za bezbednost svoje porodice. „Bio sam kod Miloša sinoć, on je i dalje u bolnici u Gračanici, oseća se dobro, ali i dalje vidno potrešen i u šoku od svega što se dogodilo i sve mu to, kao i svima nama, teško pada“, rekao je Zvonimir Stojanović za TV Prvu. On je izrazio nadu da će se njegov sin brzo oporaviti i pridružiti se porodici, što je kako je rekao i njegova, a i želja cele porodice. „Želeo bih da se zahvalim osoblju bolnice u Gračanici koji su zbrinuli povređenu decu, sa porukom i od Stefana i od Miloša da se to nikome više nikada ne dogodi“, rekao je Stojanović. Dodao je da porodica nema tačne prognoze kada će Miloš izaći iz bolnice. „Još smo u teškom stanju. Kako vreme prolazi sve više razmišljamo o tome šta je sve moglo da se desi. Ali Bogu hvala dobro je bilo kako je moglo“, ističe on. Stojanović kaže da ga je vest o ranjavanju sina zatekla kod kuće. „Radio sam u dvorištu nešto kada sam dobio poziv iz ambulante Štrpce, rekli su mi da se nešto desilo i da bi trebalo da dođem. To su bili najtežih i najdužih 10 minuta u mom životu, dok nisam stigao i video svoje dete i Stefana. Ne znate koji je stepen povreda, ne znate ništa. Bilo mi je malo lakše kada sam ih video i shvatio da su živi“, rekao je Stojanović. Dodaje da se plaše za svoju bezbednost. „Naravno da se posle svega plašimo za svoju bezbednost, ali šta da radimo, moramo dalje“, rekao je Stojanović. Kaže da niko nije očekivao ni u snu da će neko pucati na decu na Badnji dan i istakao da je njegova želja da se ovo više nikada ne ponovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana