Poslovni forum „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“ tanjug

Objavljeno: 20.03.2023. 10:31 Izmenjeno: 20.03.2023. 17:29

Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na već odličnu 2021. godinu.

foto tanjug

 

Multisektorski poslovni forum „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“, koji organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu, počeo je, a direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i IKT Španske agencije za izvoz i investicije, Hose Marija Klasko istakao je na otvaranju da je ova saradnja početak velike ere saradnje i Srbije i naveo da su na skupu predstavnici 17 španskih kompanija. Forum je okupio španske kompanije i kompanije sa Zapadnog Balkana, a kako ističu organizatori, održava se kao nastavak jačanja bilateralnih odnosa između Španije i Srbije, što je započeto prošle godine, posetom predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i održavanjem Poslovnog foruma Španija – Srbija u novembru 2022. godine. U okviru Foruma danas i sutra biće održana četiri panela i B2B sastanci, sa ciljem da se predstave prioritetni projekti za razvoj Srbije u oblasti železničke, ekološke i energetske infrastrukture, kao i podrška međunarodnih finansijskih institucija i Delegacije EU ovim sektorima u Srbiji, te da se olakša kontakt i upoznavanje sa španskim kompanijama koje posluju u ovim sektorima. Učesnici foruma u hotelu Hajat imaće priliku da se upoznaju i sa projektima razvoja železničke mreže u Albaniji, čiji će predstavnik učestvovati na panelu posvećenom železničkoj infrastrukturi. Špansku delegaciju od 17 kompanija predvodi Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije ICEX-a. Na otvaranju poslovnog foruma govoriće ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, a predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rudarstva i energetike, Elektromreže Srbije, Elektroprivrede Srbije i Infrastrukture železnice Srbije španskim kompanijama će predstaviti strateški važne projekte za Srbiju. Poseban panel biće posvećen podršci i finansiranju projekata u Srbiji, a na forumu će se prisutnima obratiti i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija iz Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije, Evropske investicione banke, kao i Delegacije EU u Srbiji. U Beogradu se u poseti nalaze i ekonomski savetnici pri ambasadama Kraljevine Španije u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, kao i predstavnici španskih ekonomskih kancelarija iz Brisela i Vašingtona. Organizatori navode da je Srbija glavni ekonomski partner Španije na Zapadnom Balkanu i da je zaslužna za 47 odsto ukupnog španskog izvoza ka regionu u 2022. godini, a da sa 58 odsto doprinosi ukupnom izvozu zemalja Zapadnog Balkana ka Španiji. Robna razmena između Srbije i Španije u 2022. godini, prvi put u istoriji bilateralnih odnosa, premašila je milijardu evra, što predstavlja rast od 46 odsto u odnosu na već odličnu 2021. godinu.

Dobre političke odnose između Srbije i Španije trebalo bi da prati bolja ekonomska saradnja i današnji poslovni forum sa španskim kompanijama je prilika za to, izjavio je za Tanjug ministar građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Vesić se učesnicima multisektorskog poslovnog foruma „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“ koji u hotelu Hajat organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu obratio na otvaranju i istakao da je današnji skup zapravo nastavak poslovnog foruma iz novembra 2022. kada se razgovaralo o tome kako da se uspostavi bliža ekonomska saradnja između dve zemlje. “Španija je prijateljskja zemlja Srbiji, ona je jedna je od pet članica Evropske unije koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova i imamo obavezu da naše dobre političke odnose unapredimo i ekonomskim odnosima i da više španskih kompanija bude na našem tzžištu”, rekao je Vesić za Tanjug. Dodao je da iako je iz EU u Srbijiu investirano 17 milijardi evra malo je španskih kompanija učestvovalo u tome i Srbija im nije bila dovoljno zanimljivo tržište. “Na nama je da to pokušamo da promenimo. Danas će ovde biti predstavljeni infratstuktiurni projekti koji će se raditi u Srbiji gde ćemo pozvati španske kompanije da učestvuju. Prvi takav će biti tender za izgradnju pruge Beograd – Niš vredan 2,7 milijardi evra koji će biti podeljen u tri tendera i to će biti prilika za španske kompanije da učestvuju”, rekao je Vesić. Naveo je i da EU obezbeđuje sve više sredstava za Srbiju i da je to prilika za sve evropske kompanije pa i španake da se uključe. Kao veoma važno je ocenio to što će danas srpske i španske kompanije odnosno njihovi predstavnici sedeti zajedno i imati priliku da se upoznaju, da kasnije zajedno učestvuju na tenderima, ovde, u Španiji i na trećim tržištima. Prema njegovim rečima, poseban panel biće posvećen finansiranju projekta u Srbiji uz učešće međuanarodnih finansijskiih institucija kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Evropska investiciona banka i Delegacija EU u Srbiji. “Važno nam je da identifikujemo nove projekte iz oblasti infratsrukture koji bi mogli da se finansiraju kroz međunarodne kredite ili podršku EU. Naš najznačajniji sektor biće upravo železnica i to prvo deonica od Beograda do Niša, a zatim i do Preševa”, istakao je Vesić. Dodao je da će jedna od važnih tema današnjeg foruma biti i životna sredina ali i energetika. “Ovo je i prilika da Srbija vidi koje su mogućnsoti dobijanja bespovratnih sredstava Kraljevine Španije za izradu dokumentacije, studija i sektorskih analiza koje mogu pomoći da spovedemo ove tendere”, rekao je Vesić. Ocenio je da je sastanak dobra prilika za Srbiju i da on pokazuje da je naša zemlja sve značajniji partner Evropske unije.

Šef ekonomskog odeljenja ambasade Španije u Srbiji Hose Lopes Tomas de Karansa rekao je da prošla godina nije bila važna samo na polju političkih i institucionalnih odnosa dve zemlje već i po pitanju trgovinske razmene koje je prvi put prešla iznos od milijardu evra. „Ovo je indikator velikih mogućnosti i potencijala za unapređenje dalje saradnje i za partnerstvo između naših kompanija. Voleo bih da istaknem i pozitivni trend, ne samo prošlogodišnji već u poslednje tri godine, pošto je bilateralna saradnja, trgovinska saradnja porasla za 113 odsto – što je verovatno najveći rast koji je Španija ostvarila u bilateralnoj saradnji sa bilo kojom evropskom zemljom“, rekao je De Karansa za Tanjug. De Karansa, koji učestvuje na multisektorskom poslovnom forumu „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“ u Beogradu, istakao je da je 2021. bila istorijska godina za bilateralne odnose Srbije i Španije posebno sa gledišta institucionalne saradnje. Podseća da su je obeležili poseta premijera Španije Pedra Sančeza Srbiji, i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Španiji kao i veliki poslovni forum Srbija – Španija u novembru iste godine. „U okviru pomenutog poslovnog foruma u novembru potpisana su i dva sporazuma – jedan je Memorandum o razumevanju koji predstavlja okvir na osnovu koga Španija stavlja na raspolaganje Srbiji određenu liniju za donacije, kojom se mogu finansirati tehničke studije i ostala dokumentacija neophodna za realizaciju projekata“, rekao je De Karansa. Drugi sporazum koji je potpisan, dodao je on, je okvirni bilateralni sporazum koji predviđa saradnju u oblasti infrastrukture i naglasio da oba sporazuma predstavljaju presedan u bilateralnim odnosima dve zemlje i značajni su zbog brže i lakše saradnje. On je rekao i da je mnogo španskih firmi prisutno danas u Srbiji, kao i da raste zainteresovanost španskih firmi za poslovanje u Srbiji, a neki sektori bi mogli da budu posebno interesantni. „Sektor obnovljivih izvora energije u kojima Španija prednjači, zatim poljoprivredni sektor – svake godine učestvujemo na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Španska poljoprivredna oprema je sve prisutnija, recimo zeleni sistemi čija proizvodnja u Španiji predstavlje ključne proizvode za razvoj naše poljoprivrede. Španija je vodeća zemlja u Evropi i svetu u sektoru infastrukture. Imamo želju da sve te kompanije prenesu iskustvo u Srbiju i da i na taj način unapređujemo bilateralnu saradnju“, ocenio je De Karansa. On je posebno istakao turistički potencijal i podsetio na direktne avionske linije između Beograda i Madrida, Valensije, Barselone i Malage. „Nedavno su uvedeni direktni letovi za Madrid, Barselonu, Valensiju i Malagu i nadamo se da će to doprineti tome da veći broj Španaca poseti Srbiju, kao i da što veći broj Srba poseti Španiju. Postoji uzajamna simpatija naša dva naroda i nadam se da će sve ovo doprineti tome da se bolje upoznamo i što više sarađujemo“, zaključio je De Karansa.

Srbija je glavni spoljnotrgovinski partner Španije u ovom regionu i zaslužna je za više od polovine razmene Španije i Zapadnog Balkana, izjavio je danas Tanjugu Hose Marija Blasko Ruis, direktor Sektora za infrastrukturu, zdravstvo i informaciono-komunikacione tehnologije španske agencije za izvoz i investicije ICEX . Ova španska agencija je u hotelu Hajat, zajedno sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Španije u Beogradu, organizovala poslovni forum „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days“, koji traje danas i sutra. “Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, 47 odsto španskog uvoza dolazi iz Srbije a 58 odsto španskog izvoza na Zapadni Balkan završava u Srbiji. Prošle godine smo prvi put u našoj razmeni prešli milijardu evra, što je 113 odsto više nego 2019. godine”, rekao je Ruis. Kao veoma pozitivno je ocenio to što ova razmena ne samo da raste nego je i ujednačena, tako da su i španski izvoz ka Srbiji i španski uvoz iz Srbije zabeležili približan rast, što je, kako ističe, glavna karakteristika održivih bilateralnih trgovinskih odnosa. “Događaji poput ovog predstavljaju stubove nosioce buduće saradnje i nastavak svega što je rađeno u prethodnim godinama, odnosno da se izuzetni prijateljski politički odnosi između dve zemlje unaprede I nadograde I u ekonomskom smislu”, istakao je on. Ruis je naglasio da poslovni forum ima za cilj jačanje već veoma dobrih veza Španije u regiona Zapadnog Balkana a pogotovu sa Srbijom i nastavak je veoma važnih događaja od prošle godine, pre svega posete predsednika Vlade Španije Pedra Sančeza i foruma koji su lane imale srpske i španske firme. “Osnovni cilj ovog dvodnevnog foruma jeste da se na panelima upoznamo sa mogućnostima poslovanja u Srbiji i koji su to prioritetni poslovi u Srbiji i regionu“, rekao je Ruis. Danas su, kako je naveo, naši govornici predstavnici međunarodnih institucija, mulitnacinalnih finansijskih korporacija, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Evropske investicione banke. „Glavna ideja jeste da nađemo zajedničke teme i zajednički jezik za prioritetne projekte u Srbiji, u kojima mogu biti angažovane španske kompanije, i projekti koji mogu računati na finansiranje i pomoć ovih finansisjkih institucija”, kazao je Ruis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana