Počeo Božićni post, Jovanović: Post nije samo u hrani već i u činjenju dobrih dela tanjug

Objavljeno: 28.11.2024. 09:49 Izmenjeno: 28.11.2024. 09:49

Pravoslavni vernici  su započeli Božićni post koji se završava 7. januara, a sveštenik Stevan Jovanović je istakao da post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i prepoznavanje svojih slabosti, molitva i činjenjenje dobrih dela. On je rekao da je Božićni post po dužini trajanja drugi po redu, a po strogosti blaži od Vaskršnjeg posta. […]

Pravoslavni vernici  su započeli Božićni post koji se završava 7. januara, a sveštenik Stevan Jovanović je istakao da post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane već i prepoznavanje svojih slabosti, molitva i činjenjenje dobrih dela. On je rekao da je Božićni post po dužini trajanja drugi po redu, a po strogosti blaži od Vaskršnjeg posta. Jovanović je rekao za Tanjug da je post, pre svega, vežbanje u uzdržanju navodeći da su danas ta vežba i askeza potrebnije više nego ikada. „Danas živimo u berićetu, imamo svega i svačega, oprhvani smo svim i svačim. U mnogim stvarima pronalazimo zadovoljstvo i zbog toga često zaboravljamo neke jednostavnije, kao što su briga ili radost drugog čoveka“, kazao je on. Kako je naveo, ako tako sagledavamo stvari, onda ćemo biti svesni da nam je potreban post kao vežbanje u uzdržanju, podsećajući da post nije u hrani, nego u stvarima koje čine našu svakodnevnicu. „To mogu da budu stvari koje se tiču gledanja interneta, boravka na društvenim mrežama, ako neko ima lošu naviku klađenja, kockanja, konzumiranja alkohola i duvana. Sve one stvari koje nam predstavljaju porok, a koje su nam jedno vreme predstavljale zadovoljstvo, sada su navika koje se teško odričemo“, naveo je on. Napomenuo je da je grehe, koje nazivamo svakodnevnim i najmanje bitnim, najteže otkloniti, poput ogovaranja i savetuju da se ne svađamo sa drugima i da ne psujemo. Ukazao je da je post uspeo onda kada čovek kod sebe počne da prepoznaje slabosti koje nije prepoznavao ranije. On ističe da postom postajemo svesni svoje nemoći dodajući da u čoveku rađa iskrenu potrebu da se moli Bogu. „Zato što kada postanemo svesni da mnoge stvari koje su duboko ukorenjene u nama ne možemo da pobedimo nekom samodisciplinom, počinjemo da se obraćamo Bogu za pomoć i dobijamo drugu vrlinu koja ide zajedno sa postom, a to je molitva“, kazao je on. Istakao je da su Sveti oci govorili da su post i molitva „dva krila koja čoveka uzvode Bogu“. S obzirom da pojedinci ne poste svih 40 dana, nego izaberu nedelju, objašnjava da crkva ne ispituje savest drugih ljudi, a da je posao sveštenika da posvedoči i pozove ljude da sami ispitaju svoju savest. „Ljudi treba da sagledaju svoje moći i nemoći i da onda razmisle da li je to što rade neka vrsta ugađanja sebi i neka vrsta snishođenja. Ako jeste, treba da se tome usprotive, jer je to takođe jedna strast u čoveku“, rekao je Jovanović za Tanjug objašnjavajući da pojedinci poste prvu, treću ili poslednju nedelju zato što hoće samo da umire svoju savest. Poručio je da je bolje postiti ceo post nego ga skraćivati dodavši da ipak onaj ko ne može da izdrži ceo post, bolje je i da posti jednu nego nijednu nedelju. Kada je reč o pričešću, pravilo važi da svi pravoslavni hrišćani koji poste, mogu da se pričeste svaki put kada se služe sveta liturgija. „Bilo koji da je praznik, crveno slovo, ljudi mogu da se pričeste, ali to ne podrazumeva da se post prekine. Na primer, neko misli, ako ja postim dve nedelje, posle njih se pričestim i prekidam post. Ne, post se nastavlja svih sedam nedelja i u tom periodu, kada su liturgije, svaki hrišćanin koji posti ima pravo da se pričesti“, poručio je on. Kada je reč o ishrani i pravilima posta, Jovanović objašnjava da subotom i nedeljom može da se jede riba, a radnim danima kombinovano – ulje i voda u zavisnosti od nedelje do nedelje ili od praznika do praznika. „Ponedeljkom i sredom, kao i sredom i petkom posti se na vodi, ostalim danima na ulju, a vikendom na ribi“, kazao je on. Neposredno pre pričešća, na primer od ponoći 6. januara do ujutru na Božić, drži se takozvani evharistijski post odnosno post pred sveto pričešće kada se ništa ne jede i ne pije. „Pre pričešća, ništa se ne jede i ne pije. Izuzimaju se bolesni, recimo, srčani bolesnici ili oni koji uzimaju terapiju jer to ne spada u post pred sveto pričešće jer se podrazumeva da ta osoba mora da popije lekove“, objasnio je on. Prema njegovim rečima, kada govorimo o pravilima posta, treba da imamo na umu da su napisana za monašku zajednicu. „Mi koji primenjujemo ta pravila, a koja su važila pre svega za monašku zajednicu, treba da budemo svesni svojih slabosti, nemoći i da nađemo pravu meru kako nam post ne bi postao teret“, rekao je on. Sveštenik objašnjava da umesto da manje mislimo o hrani, u vreme posta mi više mislimo o njoj. Savetuje da je za one koji se bave teškim fizičkim poslovima ili one koji nisu navikli na režim posta, prava stvar da izdrže post pa makar on bio i samo na ribi i ocenjuje to kao veliki uspeh. Za one koji su uvežbani u tome, koji su navikli na režim posta, savetuje da ispoštuju njegova pravila jer, kako je rekao, od njih će imati koristi. „Pre svega, osetiće se radosno zato što su postigli nešto važno, a danas se nije lako odreći bilo čega, pogotovo ne hrane. Hrana je naša prva želja još od rođenja, ona je naše prvo zadovoljstvo koje je duboko usađeno u nas“, naveo je Jovanović. Dodao je da ukoliko smo u stanju da se smirimo i da iskontrolišemo svoje primarno zadovoljstvo, onda imamo mnogo veće šanse da ćemo uspeti da iskontrolišemo i neka druga zadovoljstva odnosno da ćemo uspeti da odolimo nekim drugim iskušenjima koje nas u stvari sputavaju i čine naš život manje kvalitetnim. Svrha posta jeste sjedinjenje sa Hristom. Pravoslavni vernici se ovim postom pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božića. Podrazumeva 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane i alkohola, ali i grešnih dela, misli i želja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana