Počeo 13. Beogradski festival igre

Objavljeno: 18.03.2016. 15:01 Izmenjeno: 18.03.2016. 15:01

Slavni francuski koreograf i igrač albanskog porekla Anželin Preljokaž otvorio je večeras u Sava Centru 13. Beogradski festival igre, istakavši da je počastvovan tom prilikom jer je u pitanju vrlo značajan događaj.

Preljokaž, čije će dve koreografije – „La Stravaganza“ i „Svadba“ izvesti Balet Albanske nacionalne opere 8. aprila u Narodnom pozorištu, rekao je da je Beograd mesto na kom se sreću značajni koreografi i umetnici predstavljaju svoja dela i razmenjuju ideje.

Direktorka Festivala Aja Jung rekla je da je 13 odličan broj i da označava zrelost festivala a bio je i inspiracija za slogan „Sreća se igra“ koji se može razumeti na više načina.

„Bez obzira na uslove i prilike, od beogradskog festivala igre se uvek očekivalo više. Mnogobrojni navijači su nas bodrili zahtevajući još veća iznenađenja“, rekla je Aja Jung.

Ona je dodala da je zbog toga ova edicija fetivala imala zadatak da bude bolja i hrabrija od prethodne i podari svakom gledaocu komad dobrog raspoloženja.

„Beograd je 13. put svetska prestonica umetničke igre i mesto kreativnog sudara slavnih popularnih i sasvim mladih autora i trupa“, naglasila je Aja Jung.

Prve večeri 13. izdanja Beogradskog festivala igre predstavio se Holandski plesni teatar sa tri komada – „Pucaj na Mesec“ i „Stop-Motion“ u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon i „Vrata koja nedostaju“ u koreografiji Gabrijele Karizo, koji je za NDT1 uradila belgijska kompanija „Peeping Tom“.

Do 10. aprila BFI će pod sloganom „Sreća se igra“ ugostiti ukupno 15 kompanija iz 13 zemalja, sa preko 30 koreografskih postavki.

Publika će imati priliku da vidi izuzetne koreografije priznatih umetnika Markosa Mora, Juvala Pika, Jiržija Kilijana, Vaclava Kuneša, Dimitrisa Papajoana, Jakopa Godanija, Viktora Kihade, Kristjana Ingimarsona, Mejvina Kua i drugih.

Program BFI obuhvata produkcije trupe „La Veronal“ iz Barselone, kompanija „420PEOPLE“ (Prag), „Complexions“ (Njujork), „Frankfurt Drezden“, montrealske „RUBBERBANDance“ grupe, zatim Kompanije Kristjana Ingimarsona (Kopenhagen), „Zfin Malta“ iz Valete, Baleta Rima, Suzan Delal centra iz Tel Aviva, švajcarske trupe „Tanc Lucern“.

Kao i prethodnih godina program festivala odvija se u Sava Centru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, Narodnom pozorištu, Madlenianumu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 12°C
Min: 0°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana