Predsedništvo bez zaštitne ograde – jedinstven primer u svetu Tanjug, Studio B

Objavljeno: 12.08.2019. 08:17 Izmenjeno: 13.08.2019. 10:37

Po nalogu predsednika Vučića, uklonjena zaštitna ograda ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, nakon što su tokom nasilnog protesta opozicije demonstranti divljački nasrnuli na obezbeđenje predsednika i pokušali da uklone bezbednosnu barijeru i uđu u zgradu Predsedništva.

foto Tanjug

Radnici „Beograd puta“ uklonili zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. To znači da će građanima sada praktično biti omogućen pristup do samog ulaza u zgradu Predsedništva.

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević rekla je da je to, inače, protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, ali, kako kaže, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.

„Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države“, rekla je Vasiljević.

Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim unoformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

„Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu“, podvukla je Vasiljević.

Ona je istakla i da je ovo jedinstven primer u svetu da zgrada predsednika ne bude obezbeđenja fizičkim barijerama.

Kako kaže, svako ko je putovao i imao priliku da izveštasva iz Bele kuće, Jelisejske palate, ili bilo kog drugog državnog objekta na svetu, zna da nigde nije moguće prići, zato što su svi državni objekti i sve predsednicke rezidencije, kao i radni prostor predsednika države ili vlade obezbeđeni visokim ogradama.

 

Osude bahatog ponašanja

Bahati i divljački pokušaji dela opozicije da upadnu u zgradu Predsedništva prošle subote naišli su na brojne osude. Nedopustivo je da manjina teroriše svakog ko ne misli kao oni, kažu sagovornici Studija B i pozivaju sve da prestanu sa napadima i fizičkim obračunima sa svakim ko ne podržava Ðilasa, Jeremića i Obradovića, jer, kako kažu, nasilju nije mesto bilo gde u Srbiji. Ni u jednoj evropskoj zemlji ne bi mogli to da urade, bili bi izrešetani u Londonu, Parizu i bilo gde da se pojave, ističu dodajući da su pripadnici Vojske Srbije koji su obezbeđivali zgradu to veče reagovali čak i ispod zakonskih ograničenja.

Naši sagovornici smatraju da je nalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića za ukidanje zaštitne ograde oko zgrade na Andrićevom vencu primer kako se vodi mirna i pristojna politika, ali dodaju da bi to, s obzirom na prethodne događaje, moglo da ugrozi njegovu bezbednost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana