Počelo pripremno ročište za Jovanjicu 2 Tanjug

Objavljeno: 14.06.2021. 13:42 Izmenjeno: 14.06.2021. 13:42

U Specijalnom sudu u Beogradu  počelo je pripremno ročište u procesu protiv okrivljenih u predmetu poznatom kao „Jovanjica 2“, medu kojima je i pet pripadnika BIA i MUP-a

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Ročište se, u skladu sa zakonom, drži bez prisustva javnosti, i na njemu se utvrđuje koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a okrivljeni se kratko izjašnjavaju o krivici.

Nastavak ročišta planiran je za četvrtak, 17. jun.

Nakon ovog rocišta sud će zakazati pocetak suđenja koje će biti otvoreno za javnost i na kojem će okrivljeni moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Odluka o spajanju dva postupka „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ trebalo bi da bude doneta nakon što se održi pripremno ročište.

Prvooptuženi, vlasnik Poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ Predrag Koluvija, krajem maja otkazao je punomoćje svim svojim braniocima pa mu je sud postavio branioca po službenoj dužnosti.

U procesu „Jovanjica 1“ prvooptuženi je takođe Koluvija, a tu se tereti kao organizator kriminalne grupe koja je nelegalno proizvodila marihuanu radi dalje prodaje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za „Jovanjicu 2“ protiv Koluvije i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u julu 2020. godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na imanju „Jovanjica“.

Pored Koluvije, koji se tereti kao organizator ove grupe, optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanovic, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Koluvija je i dalje u pritvoru, Vujisić je u bekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivicnih dela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga sudi u postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine- Jovanjica 1.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podataka u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivicnih dela u sticaju sa krivicnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašceno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivicnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova dela i za falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivicnih dela u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista dela i još za posebne slučajeve falsifikovanja isprave.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Policajci i agenti Bezbednosno-informativne i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su vlasniku „Jovanjice“ Koluviji, dok je uzgajao više od tone marihuane, pružali bezbednosnu i logisticku podršku tako što su mu dostavljali poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, te falsifikovanu dokumentaciju o tome da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Koluvija i još osam okrivljenih, koji su bili uhapšeni u novembru 2019. godine, suđenje za nelegalnu proizvodnju 1,6 tona marihuane na „Jovanjici“ pocelo je u oktobru 2020. godine.

Koluvijina odbrana temelji se na tome da su biljke koje je gajio bile isključivo industrijska konoplja, ona koja je u Srbiji zakonom dozvoljena, a ne indijska konoplja, poznatija kao marihuana, kako to tvrdi tužilaštvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana