Počeli radovi na izgradnji spomenika Nikolaju Krasnovu Beoinfo

Objavljeno: 01.10.2019. 14:35 Izmenjeno: 01.10.2019. 18:05

Počeli radovi na podizanju spomenika ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu koji će trajati do decembra.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je svečanosti na Malom Tašmajdanu ispred Arhiva Srbije, gde će u decembru biti otkriven spomenik, a prisutni su bili i Aleksandar Konanihin, prvi savetnik Ambasade Rusije i ataše za kulturu, sa saradnicima, zatim gradski sekretar za kulturu Ivan Karl sa saradnicima, direktor Dadova Vladimir Mijović i autor spomenika vajar Nebojša Savović Nes.

Kako je istakao Mladenović, ovo je jedan od koraka u osvešćivanju i pravljenju ambijenta da se spomeničko nasleđe u Beogradu postavi na drugačiji način, na zadovoljstvo velikog broja Beograđana i onih koji dolaze u naš grad.

– Spomenicima se obeležavaju važni događaji, ali se i obnavlja sećanje na važne ličnosti. Kad je reč o rusko-srpskim odnosima i u ovom segmentu poslednjih godina napravili smo ozbiljan pomak, podizanjem spomenika, vraćanjem naziva ulica i postavljanjem tabli na objektima koji podsećaju na važne ličnosti zajedničke srpsko-ruske istorije  – rekao je Mladenović, precizirajući da je u Beogradu podignut spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu u centru grada na mestu nekadašnjeg ruskog poslanstva, kao i spomenik ruskim mornarima na Kalemegdanu, koji su prvi podneli teret borbi u Prvom svetskom ratu.

Mladenović je ukazao na uticaj dela Nikolaja Krasnova, za kojeg je istakao da je on ruski arhitekta jer je ostavio graditeljski trag prevashodno na Jalti, ali istovremeno i srpski arhitekta jer je velik deo svog života i rada proveo u Beogradu i Srbiji.

– Odlučili smo da se odužimo velikom čoveku, umetniku i arhitekti. Najpre je jedna ulica na Vračaru ponela njegovo ime, a potom je postavljena i tabla takođe na Vračaru, da bi kruna odavanja počasti bilo podizanje spomenika u Malom Tašmajdanu, preko puta Arhiva Srbije, koji je on projektovao i koji je jedan od ukrasa našeg grada – istakao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika je ocenio da će ovaj spomenik biti simbol svih velikih ljudi koji su silom istorijskih prilika morali da napuste Rusiju i da nađu novi dom u našoj zemlji, gde su ostavili neizbrisiv trag u raznim oblastima.

– Spomenik Nikolaju Krasnovu biće simbol i neraskidivih i bratskih veza između dva naroda – zaključio je Mladenović.

Aleksandar Konanihin je izrazio „zahvalnost do neba i od srca” čitavom timu koji učestvuje u realizaciji.

– To je ozbiljan korak u razvoju bilateralnih odnosa Rusije i Srbije. Pre samo izvesnog vremena ovo nije bilo moguće, zbog čega smo zahvalni čitavoj srpskoj strani, i Vladi, i predsedniku, i „neposrednom krivcu” Gradu Beogradu – rekao je Konanihin.

On je dodao da će otkrivanje spomenika biti deo obeležavanja sto godina od dolaska „belih Rusa” u Kraljevinu Jugoslaviju.

Ivan Karl je istakao da je ideja stara šest godina, ali da kad se u nju uključi „posada” Dadova, Ambasade Rusije i Sekretarijata za kulturu, ideja ulazi u realizaciju „šestom brzinom”.

– Spomenik neće biti samo nesumnjivi ukras ovog dela grada već i simbol prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpsko-ruskih osnosa. Verujem da će takvih simbola biti još više – rekao je Karl.

Vladimir Mijović je zahvalio svima i naglasio da se posle šest godina „mirovanja” čitavog ovog posla, bliži njegova realizacija. On je precizirao da se planira da 9. decembra, povodom 80 godina od smrti ruskog arhitekte koji je svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda, naš glavni grad konačno na ovaj način oda počast Krasnovu.

Autor Nebojša Savović, koji je svojim idejnim rešenjem pobedio na konkursu, precizirao je da mu je čast da radi spomenik Nikolaju Krasnovu, te da se opredelio za kamen koji je i ruski arhitekta često koristio u svojim projektima. Spomenik će biti urađen po uzoru na jednu fotografiju gde Krasnov sedi za stolom, okružen saradnicima, jer je „početak kreacije za stolom, za praznim papirom i odatle sve počinje”, naveo je autor.

Spomenik podiže Grad Beograd, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i Omladinskim pozorištem „DADOV” kao nosiocem posla.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana