Počeli „Dani iranske kulture u Srbiji“ Tanjug

Objavljeno: 07.02.2017. 20:29 Izmenjeno: 07.02.2017. 20:31

Muzičkim programom i otvaranjem izložbe u Etnografskom muzeju večeras su počeli „Dani iranske kulture u Srbiji“, koji se obeležavaju povodom Dana državnosti Islamske Republike Iran.

Direktor Kulturnog centra Irana Mohsen Solejmani, otvarajući izložbu, rekao je da su građani Irana pre 38 godina uspeli su da se oslobode diktature koja je oduzela sve što je pripadalo iranskom narodu.

„Povodom te pobede, svake godine slavimo godišnjicu revolucije. U Iranu su u toku različiti festivali, a istovremeno pobedu proslavljamo i u žemljamam širom sveta“, rekao je Solejmani i pozvao građane da posete izložbu.

On se zahvalio rukovodstvu Etnografskog muzeja koji su domaćini izložbi, dodajući da se u toj ustanovi uvek osećaju dobrodošlo, kao i predstavnicima Ministarstva kulture, drugih ambasada i gradajnima koji su došli na otvaranje.

„Hvala vam što ste došli, vaš dolazak potvrduje da ima interesovanja za iransku umetnost“, rekao je Solejmani.

dani-iranske-kulture2

Poželevši dobrodošlicu prijateljima iz Irana, direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković istakla je da taj muzej već dve decenije sarađuje sa iranskim Kulturnim centrom i promoviše divnu, nama daleku, ali blisku kulturu i civilizaciju te zemlje.

„Za 116 godina Muzeja družimo se, upoznajemo kulture i narode, u našem najboljem interesu, istinskog i dubokog međusobnog razumevanja“, rekla je Menković.

Ona je predložila da kolege iz Irana da dođu u posetu Srbiji i Etnografskom muzeju, kao i da predstavnici Srbije posete Teheran kako se još bolje upoznali.

„Da se zbližimo na istinski i pravi način, da razmenimo projekte i izložbe i saradnju produbimo na način na koji iranska kultura i civilizacija i srpska tradicija i kultura zaslužuju“, poručila je Menković.

„Dani iranske kulture u Srbiji“ počeli su muzičkim programom grupe „Nagme“ iz Isfahana, nakon kojeg je otvorena izložba iranskih fotografija, ilustracija i rukotvorina.

Sutra će, u Jugoslovenskoj kinoteci, biti otvoren festival iranskog filma, a manifestacija traje do 12. februara.

Počinju Dani iranske kulture u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana