Počela vakcinacija po preduzećima Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 19.03.2021. 12:04 Izmenjeno: 19.03.2021. 12:04

Počela je vakcinacija po preduzećima i sve više stanovnika se vakciniše u okolini Beograda, kaže Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas fabriku „Meita” u Bariču, gde je počela faza vakcinacije zaposlenih po preduzećima.

– U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, od danas krećemo u vakcinaciju zaposlenih po preduzećima. Počeli smo sa fabrikom „Meita” koja ima 3.200 zaposlenih, a danas se za vakcinaciju prijavilo oko 200 radnika – naveo je Vesić i dodao da će ova fabrika u vreme pandemije zaposliti dodatnih 100 radnika.

On je najavio da će se vakcinacija i ubuduće raditi po samim preduzećima.

– Na taj način ćemo zaposlenima omogućiti da sve završe na radnom mestu, bez odlaska u domove zdravlja – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Istakao je da se pokretanjem druge faze vakcinacije i formiranjem mobilnih punktova sve veći broj sugrađana vakciniše u okolini Beograda.

– Druga faza vakcinacije na mobilnim punktovima pokrenuta je pre dve sedmice. Od tada smo formirali 52 mobilna punkta. Prvi smo pokrenuli u Srbiji novi princip, koji se dobrim pokazao imajući u vidu to da se veliki broj naših građana teže prijavljuje putem eUprave. Neophodno je da dođemo do naših stanovnika i pomognemo im da se vakcinišu – ukazao je Vesić.

On je podsetio da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 402.521 lice, što je 28,65 odsto punoletne populacije.

– Revakcisano je 243.065 lica, odnosno 17,3 odsto punoletne populacije. U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 57,65 odsto. S obzirom na to da se radi o najugroženijem delu stanovništva, to je ogroman uspeh – naveo je Vesić i zahavalio građanima na odzivu, kao i resornim sekretarima i predsednicima opština na dobro urađenom poslu.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je prioritet podrška imunizaciji u Srbiji i Beogradu. Olakšan proces vakcinacije je omogućen sugrađanima koji žive u udaljenim delovima grada.

– U saradnji sa gradskim opštinama organizovali smo mobilne timove sa kojima izlazimo na teren i razgovaramo sa ljudima kojima je potreba pomoć oko izbora vakcine i elektronske prijave. Svesni smo da stariji sugrađani nisu znali kako da se prijave putem portala eUprave, pa smo zato spremni da obiđemo svako mesto i svaku kuću gde je pomoć potrebna. Svi sugrađani su podjednako važni i imaju pravo na imunizaciju. Nećemo dozvoliti da zbog mesta u kom žive, odnosno udaljenosti od centralnih imunoloških stanica ne budu vakcinisani – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je drugi zadatak organizacija mobilnih punktova sa domovima zdravlja.

– Juče je organizovana vakcinacija na devet takvih punktova i tom prilikom vakcinisano više od 1.200 ljudi starijih od 65 godina. Danas će biti aktivno 12 punktova, a od početka mobilne imunizacije vakcinisano je više od 4.500 sugrađana – najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.
Sekretarka je zahvalila svim predstavnicima gradskih opština, direktorima domova zdravlja, lekarima, ali i Gradu Beogradu, bez čije logističke podrške ovo ne bi bilo moguće.

Direktorka „Meita” kompanije Fibi Vang rekla je da je fabrika imala težak period i da su aktivnosti bile ograničene. Izrazila je zahvalnost zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću na organizaciji imunizacije u ovoj fabrici.

– Veoma sam srećna zbog današnje imunizacije i mislim da je ovo jedini izlaz iz trenutne situacije. Nadam se da ćemo nakon godinu dana pandemije konačno imati priliku da organizujemo proizvodnju onako kako smo zamislili. Trenutno imamo 3.200 zaposlenih, ali sutra otvaramo nova radna mesta i imaćemo 3.300 zaposlenih. Sve će biti u skladu sa epidemiološkim merama – zaključila je Fibi Vang.

Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana