Sednica Vlade u Lebanu, premijerka i ministri obeležavaju 100 dana rada tanjug

Objavljeno: 10.02.2023. 13:50 Izmenjeno: 10.02.2023. 15:11

Svako od ministara ima zasebne posete iz svojih resora u opštinama Jablaničkog okruga.

Sednica Vlade Srbije, na kojoj će premijerka Ana Brnabić i članovi vlade predstaviti rezultate u prvih 100 dana rada, počela je u Lebanu. Premijerka će zajedno sa ministrima predstaviti rezultate rada vlade u prvom tromesečju u Domu kulture ”Radan” u opštini Lebane. Premijerka je započela posetu jugu Srbije obilaskom radova u centru Bojnika, a nakon toga je obišla radove na ograđivanju arheološkog nalazišta Caričin grad. Svako od ministara ima zasebne posete iz svojih resora u opštinama Jablaničkog okruga.

Danas smo u Lebanu, jer moramo da budemo više sa građanima na terenu, kada radimo zajedno kao Vlada stvari menjamo mnogo brže, primer je Ovčarsko- kablarska klisura, sada ćemo to primeniti u Jablaničkom i Topličkom okrugu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležila potignuta stailnost i dalji rast, kao to što je prosečna plata u javnom sektoru prešla 700 evra i na kraju godine bila između 710 i 720 evra. „Za mandat ove Vlade je postignuta stabilnost, što je moja osnovna poruka danas, zaštita životnog standarta građana i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, kontinuiran rast plata i penzija, podrška najugroženijem delu stanovništva, dalje investicije i rast i borba, bez obzira na teška vremena“, istakla je Brnabićeva na sednici Vlade u Lebanu, predstavljajući postignute rezultate. Ona je rekla da Srbija ima stabilnu državnu kasu i da je deficit na kraju 2022. bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a, što se i dalje smanjuje. „Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, obezbedio povećanje plata i penzija. Imaćemo tačne podatke za plate u javnom sektoru 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra. One su 115 odsto veće nego pre 10 godina“, istakla je Brnabićeva predstavljajući rezultate vlade u previh 100 dana. Podsetila je da su plate povećane 1. januara u javnom sektoru za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru. „Tako da će prosečna penzija u 2023. biti oko 320 evra“, istakla je premijerka i dodala da je to bolje za 60 odsto nego pre 10 godina. Brnabićeva je rekla da je minimlana zarada povećana za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara. „Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da obezbedimo da najugrožneniji slojevi stanovništva ne trpe više i da obezbedimo da dostojanstveno žive i imaju platu dostojanstvenu platu za svoj rad. Budžet je dalje odredio razvojni kurs naše zmelje 2023. Nikada nisu bila veća izdvajanja za infrastrukturu i podsticaje u poljoprivredi“, navela je ona.

Premijerka Ana Brnabić  je u Lebanu, gde se odžava sednica Vlade povodom 100 dana rada, izjavila da su taj period obeležile četiri velike celine, ali i stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teški dani koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučić, a koji su se svako odrazili na rad vlade. Prvih sto dana obeležile su četiri celine, rekla je ona i naglasila da se prva celina odnosila na bužet. Dodala je da zna da će neko reći da bužet nije najveći uspeh, ali je naglasila da je to ono od čega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i koliko ima investicija. Važno je kakav je bužet i da je razvojni uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet, rekla je Brnabić i naglsila da je to bužet koji omogućava rast standarda gađana, rast penzija … Druga velika celina je energetika odnosno to kako smo se suočili sa svetskom energetskom krizom, rekla je Brnabić i naglasila da je to ono čemu se vlada jako posvetila. „Treća velika celina je vladavina prava i privođenje procesa ustavnih reformi koje smo i juče zakljčili usvajanjem čitavig niza pravosudnih zakona, a četvrta je stalna nestabilnost, stalne provokacije, napadi na Srbe na KiM i teških 100 dana koje je na sebi izneo predsednik Aleksandar Vučih koji su se svako odrazili na rad vlade“, rekla je ona.

Brnabić: ZSO je uslov svih uslova za nastavak razgovora i to onakva kakva je definisana sporazumima iz 2013. i 2015. godine, Priština ne želi da formira ZSO, kao ni sporazume koji su potpisani pre 10 godina.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je državna kasa stabilna, kao i da je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra što je, kako je istakla, rekordan BDP Srbije. „Imamo stabilnu državnu kasu, deficit na kraju 2022. godine bio je 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55,2 odsto BDP-a i dalje se smanjuje“, kazala je Brnabić na predstavljanju rada Vlade za 100 dana i ukazala da je javni dug na kraju 2021. godine iznosio 56,5 odsto. Brnabić je naglasila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara navodeći da je na taj način udeo javnog duga smanjen već u januaru. Premijerka navodi da je u prošloj godini ostvaren i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine kada su pravljenje projekcije za rast niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi. „Ostvarili smo rast između 2,3 odsto i 2,5 odsto i s tim je BDP iznosio rekordnih 60,3 milijarde evra. Uprkos svim teškoćama, imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija. U prvih 100 dana mi smo se trudili da krenemo dalje u privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija“, kazala je premijerka. U tom smislu, Brnabić navodi da je pronađena slovenačka firma za „Staklo Paraćin“. Kako kaže, to je završeno u decembru u iznosu višem od 300 miliona evra. „Imaćemo staklo za našu privredu i za izvoz“, kazala je Brnabić i dodala da je otvoren razvojni tehnološki centar amričke kompanije, kao i da je u Senti posetila japansku kompaniju koja je najavila petogodišnji ciklus u vrednosti od 51 milion dolara. Navodi da je u Kragujevac stigla oprema i da će u 2024. godini krenuti električna vozila iz fabrike u tom gradu. Tokom prvih 100 dana rada Vlade otvorena je kancelarija i istraživački razvojni centar IBM, kazala je Brnabić i podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak u Kuršumliskoj banji otvorio hotel „Planinka“. Sporazumi sa švajcrskom farmaceutskom kompanijom i japanskom kompanijom Takeda, kako kaže Brnabić, daje osnov za jedan od najvažnijih strateških projekata, a to je Bio4 kampus. Premijerka ističe da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca. „To je važno da učvrstimo stabilnost, deo za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu“, kazala je. Ističe da nikada veći iznos sredstva nije bio odvojen za investicione projekte. „Znamo da su putevi uz plate i poslove najvažniji, zbog toga nastavljamo da gradimo puteve i zbog toga nikada veća srestva za putnu i železničku infrastrukturu“, kazala je Brnabić i dodala da je simbolično probijen tunel na obilaznici oko Beograda. Prema njenim rečima, 2023. godina biće važna godina za putnu infrastrukturu, a planirano je da se završi autoput do Požege, do Kruševca i mnogi drugi projekti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je formiranje Zajednica srpskih opština onako kako je definisano Briselskim sporazumom „uslov svih uslova“. Ona je odgovarajući na pitanja novinara u Lebanu, gde se obeležava 100 dana rada vlade, rekla da ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi sporazum poštovati. „Ne postoji interes Prištine da se formira ZSO, ali za mene ni želja da se implementiraju potpisani sporazumi. To je uslov svih uslova, ali ne onakva kako je zamišlja neka NVO iz Srbije, sa KiM ili bilo koji političar, već ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine“, rekla je Brnabić. Ona je podsetila da će u aprilu biti 10 godina kako je potpisan prvi Briselski sporazum i dodala da je sprovođenjue sporazuma nešto sasvim prirodno i što se očekuje.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da nema ubrzanja evropskog puta Srbije i otvaranja novih poglavlja i klastera u pristupnim pregovorima zato što je, prema njenom mišljenju, uslov svih uslova za nastavak evropskih integracija uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. „Mi smo već napravili velike korake i velike pomake i to govore i dva izveštaja o naprektu Evropske komisije. Oba ta izveštaja svim zemljama članicama EU daju preporuku da se otvore Klaster 3 u pregovorima sa Srbijom i to se još uvek nije desilo. Taj deo smo mi završili, čeka se EU“, rekla je premijerka odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Vlade Srbije u Lebanu. Istakla je da je Srbija napravila dodatno veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona, odnosno čitavim nizom zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava u cilju nezavisnog sudstva, bez ikakvog uticaja politike i političara i samostalnog tužilaštva. „Lepo, čuli smo pohvale, ali da li ćemo videti neke konkretne rezultate, osim verbalnih pohvala, videćemo, ja iskreno, ne verujem. Mislim da je sada uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji, i bez toga nam neće otvarati ni poglavlja, ni klastere“, poručila je Brnabić. Ona je dodala da se nada da greši, jer bi to bio novi uslov, jer su to do sada bili vladavina prava i dijalog sa Prištinom – kao najvažnije za naše evropske integracije. „U vladavini prava smo uradili mnogo i radimo mnogo, imamo konkretne pomake, teške reforme koje pohvaljuju, ali ne vidim da to ubrzava naš evropski put. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, mi smo tu za dijalog, ali ne vidim da je Priština tu, i u tom smislu bi mogli da imamo neke konkretne rezultate u smislu otvaranja novih poglavlja i klastera“, navela je premijerka. Ona je istakla da sada izgleda da to nije dovoljno i da je u stvari stepen usaglašenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, odnosno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji uslov svih uslova, a da će to možda biti i usvajanje francusko-nemačkog predloga. „Ali mi i dalje radimo svoj posao, to je ono što nas očekuje. Ministar (Mihailo) Jovanović je dosta dobro uradio kada je finalizovao Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama, on je usvojen juče na Vladi kao Predlog zakona i upućen u Skupštinu. To je nešto što moramo da uradimo u okviru evropskih integracija i što je dobro za nas“, rekla je Brnabić. Dodala je da nas sada čeka rad na čitavom nizu zakona o medijima, definisan medijskom strategijom. „To je nešto ćemo dalje raditi. Mi radimo svoj posao, a da li će EU to konkretno ceniti, videćemo, ali ne bismo to radili da to nije u interesu Srbije i naših građana“, poručila je premijerka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je državna kasa stabilna, kao i da je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra što je, kako je istakla, rekordan BDP Srbije. „Imamo stabilnu državnu kasu, deficit na kraju 2022. godine bio je 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55,2 odsto BDP-a i dalje se smanjuje“, kazala je Brnabić na predstavljanju rada Vlade za 100 dana i ukazala da je javni dug na kraju 2021. godine iznosio 56,5 odsto. Brnabić je naglasila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara navodeći da je na taj način udeo javnog duga smanjen već u januaru i da on sad iznosi oko 50,6 odsto BDP-a. Premijerka navodi da je u prošloj godini ostvaren i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine kada su pravljenje projekcije za rast niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi. „Ostvarili smo rast između 2,3 odsto i 2,5 odsto i s tim je BDP iznosio rekordnih 60,3 milijarde evra. Uprkos svim teškoćama, imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija. U prvih 100 dana mi smo se trudili da krenemo dalje u privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija“, kazala je premijerka. U tom smislu, Brnabić navodi da je pronađena slovenačka firma za „Staklo Paraćin“. Kako kaže, to je završeno u decembru u iznosu višem od 300 miliona evra. „Imaćemo staklo za našu privredu i za izvoz“, kazala je Brnabić i dodala da je otvoren razvojni tehnološki centar amričke kompanije, kao i da je u Senti posetila japansku kompaniju koja je najavila petogodišnji ciklus u vrednosti od 51 milion dolara. Navodi da je u Kragujevac stigla oprema i da će u 2024. godini krenuti električna vozila iz fabrike u tom gradu. Tokom prvih 100 dana rada Vlade otvorena je kancelarija i istraživački razvojni centar IBM, kazala je Brnabić i podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak u Kuršumliskoj banji otvorio hotel „Planinka“. Sporazumi sa švajcrskom farmaceutskom kompanijom i japanskom kompanijom Takeda, kako kaže Brnabić, daje osnov za jedan od najvažnijih strateških projekata, a to je Bio4 kampus. Premijerka ističe da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca. „To je važno da učvrstimo stabilnost, deo za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu“, kazala je. Ističe da nikada veći iznos sredstva nije bio odvojen za investicione projekte. „Znamo da su putevi uz plate i poslove najvažniji, zbog toga nastavljamo da gradimo puteve i zbog toga nikada veća srestva za putnu i železničku infrastrukturu“, kazala je Brnabić i dodala da je simbolično probijen tunel na obilaznici oko Beograda. Prema njenim rečima, 2023. godina biće važna godina za putnu infrastrukturu, a planirano je da se završi autoput do Požege, do Kruševca i mnogi drugi projekti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana