Srbija dobila novu vladu; Brnabić: Postali smo zemlja koja pobeđuje Studio B

Objavljeno: 28.10.2020. 10:01 Izmenjeno: 29.10.2020. 10:45

Srbija dobila novu vladu. Premijerka Brnabić u ekspozeu u Skupštini Srbije poručila da smo prestali da budemo zemlja koja beleži istorijske poraze i postali zemlja koja pobeđuje.

Srbija je večeras dobila novu vladu koju su većinom glasova večeras izabrali poslanici nakon glasanja javnom prozivkom. Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 poslanika, protiv je bilo pet poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene.

Premijerka Ana Brnabić i ministri položili su večeras zakletvu u Skupštini Srbije.

Premijerka Brnabić prethodno je, izlažući ekspoze na sednici Skupštine naglasila da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će imati šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa. To su  borba protiv kovida, Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i rat protiv mafije, nezavisno odlučivanje Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi i dalje ekonomsko jačanje zemlje. Drugi put u svom životu imam ogromnu čast  da predstavim program Vlade Srbije i tražim podršku za program, kako bismo nastavili rad i dalje uticali na bolji kvalitet života svih građana Srbije, naglasila je Brnabićeva.

Brnabić je obećala večeras da će se već u prvih 100 dana rada buduće vlade videti konkretni rezultati, koje, kaže, mnogi ne očekuju.

Brnabić je, na kraju rasprave o novoj vladi u parlamentu, rekla da će nova vlada već sutra ujutru u osam sati održati prvu sednicu.“Nastavićemo da radimo odmah na akcionim planovima koje treba da usvojimo, na nacrtima zakona koje treba da usvojimo, da bismo na konkretan način radili na poboljšanju života građana“, rekla je Brnabić.

Navela je da će nova vlada, osim što će biti vlada kontinuiteta, biti i jednistven tim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je, kako je rekla, to donelo mnogo dobrog zemlji i građanima i u proteklom periodu.

 

 

Brnabić: Srbija danas zemlja koja pobeđuje

Srbija je  mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, na početku izlaganja ekspozea pred poslanicima.

„Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo“, rekla je Brnabić koja je vodila i prethodnu vladu, dodajući da joj je čast da po drugi put traži podršku za program rada vlade koji predlaže.

Ona je ukazala da je Srbija, na međunarodnom planu, postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Takođe, Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja, dodala je Brnabić.

„Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća“, navela je ona.

Mandatarka je rekla da sve to treba da bude na ponos svim građanima, jer smo to, kaže, uradili svi zajedno:

„Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bi mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije“.

„Ovo što smo uradili u poslednjih šest do sedam godina je bilo sve osim lako“, navela je Brnabić.

Prvi cilj borba protiv kovida19 i jačanje srpskog zdravstva

Prvi cilj Vlade Srbije biće borba protiv virusa kovid 19 i jačanje našeg zdravstva, izjavila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

„Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu“, navela je Brnabić u ekspozeu.

Kaže da očekuju da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine, s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji.

U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže, naglasila je Brnabić.

U prethodnom periodu, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila su izuzetno značajna i od 2016. obnovljeno je skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite.

U toku su radovi na šest velikih domova zdravlja, a pokrenute su i nabavke za dodatne objekte.

„Ulažemo više od 200 miliona evra u obnovu i izgradnju 20 opštih bolnica i zdravstvenih centara širom Srbije i više od 300 miliona evra u izgradnju i obnovu klinika i specijalizovanih bolnica. U toku su radovi na KC Srbije, gde će 1. faza biti gotova krajem 2021. godine. Uskoro očekujemo početak radova na kompletnoj rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodine (investicija oko 34 miliona evra) i objavu tendera za KC Kragujevac (30 miliona evra)“, rekla je Brnabić.

Apsolutni prioritet biće da vlada završi započete projekte zdravstvene infrastrukture i započne nove, a pre svega izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2.

Prioritet je da se, u saradnji sa Vojskom Srbije, do kraja godine završe dve potpuno nove kovid bolnice, u Beogradu i Kruševcu.

„Nastavićemo da radimo na stalnom povećanju plata u zdravstvu, kao i u njihovu edukaciju, opremu na kojoj rade i uslove u kojima rade“, poručila je Brnabić.

Podseća da su do 2013. godine, plate u zdravstvu bile sramno male –

plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara.

Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto, naglasila je Brnabić.

Da bi naše zdravstvo bilo još efikasnije u mandatu ove vlade mora da se otvori nova tema, a to je digitalizacija zdravstva.

„Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni“, kaže premijerka.

Na taj način, građani će zaista biti postavljeni u centar zdravstvenog sistema. Povezan zdravstveni sistem će biti mnogo transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, uz značajne uštede za državni budžet koje će onda moći da se usmere na zdravstvenu infrastrukturu i plate.

„Oblast zdravstva i biomedicinskih nauka, vidimo i kao značajnu priliku za razvoj naše ekonomije i naše političko pozicioniranje. Procena Svetskog ekonomskog foruma je da će svet 2040. godine trošiti 25 hiljada milijardi dolara godišnje na zdravstvo. Kao i u drugim oblastima gde tehnologija izaziva pravu revoluciju, novi igrači imaju šansu za rast koju ne bi imali da ovih promena nema. Mi želimo da što više njih bude iz Srbije i u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje standarda građana

Dalje ekonomsko jačanje Srbije i podizanje životnog standarda građana biće među glavnim prioritetima Vlade Srbije, poručila je danas mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić.

„Ova vlada mora da radi još više, sa još većom energijom i većom predanošću, jer iako nismo ona zemlja kakva je Srbija bila do pre šest ili sedam godina, ni sa ovim rezultatima nisu svi ljudi u Srbiji osetili dovoljno i konkretno poboljšanje kvaliteta života“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, gde je predstavila ekspoze.

U smislu koliko novca imaju u svojim novčanicima, šta sebi i svojoj deci mogu da priušte za taj novac, da li imaju asfaltiran pun do kuće, da li njihova deca i unuci imaju internet u svom selu, da li mogu lako do dođu do lekara i dobiju adekvatnu negu, dodala je Brnabić.

Istakla je da će biti realizovan program „Srbija 2025“, kao program konkretnih oblasti i lista konkretnih projekata vrednih blizu 14 milijardi evra na kojima će vlada raditi kako bi do kraja 2025. godine stigli do zacrtanog cilja: 900 evra prosečne plate u Srbiji i između 430 i 440 evra prosečne penzije.

To su projekti, kako kaže, koji će u svakom smislu značiti mnogo bolji kvalitet života za sve naše građane.

U putnoj infrastrukturi za svega nekoliko godina uspeli smo da izgradimo 320 km novih autoputeva, što je više nego u prethodne četiri decenije, rekla je Brnabić.

Započeta je izgradnja još 290 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, navela je ona.

„Nastavljena je izgradnja autoputa „Miloš Veliki“ do Požege, započeli smo izgradnju Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Gradimo deonicu Ruma – Šabac – Loznica i autoput od Beograda ka Sarajevu (deonica Kuzmin – Sremska Rača)“, navela je Brnabić.

Takođe, Valjevo će biti povezano autoputem „Miloš Veliki“ deonicom Iverak – Lajkovac.

„Uskoro završavamo i poslednju deonicu na brzoj saobraćajnici Kragujevac – Batočina, a radovi su u toku i na obilaznici oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj potoka“, kaže Brnabić.

Kada govorimo o železničkoj infrastrukturi, navodi da su započeti radovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad i da će već krajem sledeće godine naši građani putovati između ova dva grada za 25 minuta.

Sledeće godine počinjemo sa izgradnjom Fruškogorskog koridora, metroa u Beogradu i Autoputa mira deonicu Niš – Pločnik koja je izuzetno važna za Prokuplje i Kuršumliju.

Nastavljamo pripremu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad (tzv. Vojvođansko P) i brze saobraćajnice Sombor – Kula – Vrbas – Bečej – Kikinda, kojima ćemo povezati sve delovi severa zemlje, kaže Brnabić.

Navodi i da izdvajamo sredstva za izgradnju severne obilaznice oko Kragujevca, obilaznice oko Loznice i obilaznice oko Novog Sada sa novim mostom preko Dunava, a do 2023. godine treba da započnu radovi na autoputu „Vožd Karađorđe“ i izgradnja južnog kraka autoputa Beograd – Sarajevo (deonica Požega – Užice – Kotroman).

Nastavak izgradnje autoputa na Koridoru 11 „Miloš Veliki“ od Požege do Boljara ostaje jedan od prioriteta.

„Nastavljamo i sa modernizacijom i rekonstrukcijom železničke mreže. Sledeće godine počinjemo sa radovima na deonici brze pruge Novi Sad – Subotica i sa modernizacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, a istovremeno radimo na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za modernizaciju pruge od Beograda do Niša, i od Niša do Preševa“.

Nakon završetka pripreme dokumentacije čija je izrada u toku, započećemo sa radovima na rekonstrukciji barske pruge, čime će glavni železnički pravci na Koridorima 10 i 11 u potpunosti biti pokriveni, rekla je mandatarka.

Ubrzo će biti gotova i tehnička dokumentacija za izgradnju savremenog Dispečerskog centra iz koga će se upravljati celokupnim železničkim saobraćajem u Srbiji.

Brnabić kaže se završetak očekuje 2023. godine.

Ističe da vlada neće zaboraviti istok zemlje.

Pored izgradnje autoputa „Vožd Karađorđe“, radiće se i na izgradnji brze saobraćajnice do Golupca, od Koridora 10 preko Požarevca i Velikog Gradišta.

Sve ove investicije biće propraćene gasifikacijom ove regije i formiranjem zone specijalizovane za hemijsku industriju u Prahovu, navela je ona.

Radovi na proširenju kapaciteta Luke Prahovo će započeti sledeće godine i, na ovaj način, uz postojeće investicije, istočni deo zemlje postaje neuporedivo konkurentniji za privlačenje stranih i domaćih investitora, rekla je Brnabić.

Takođe, biće nastavljeno ulaganje u razvoj vodnog saobraćaja, a aerodrom Morava će biti proširiti sa još jednom dodatnom pistom.

Program „Srbija 2025“ predviđa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, digitalizaciju i obrazovanje, sportsku infrastrukturu, kulturu, zdravstvo, brigu o mladima i populacionu politiku.

„On će nam biti zvezda vodilja u našem radu na konkretnim projektima kako bi se, u svakom smislu, dalje unapređivao kvalitet života svih građana Srbije“, kazala je Brnabić.

Najozbiljnija reforma vlade-uvođenje platnih razreda

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da je najozbiljnija reforma koja čeka buduću vladu uvođenje platnih razreda, kako bi, kaže, svi u javnoj upravi bili plaćeni jedanko u odnosu na radno mesto i odgovornost posla, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade.

Navodi da je primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena zbog COVID krize za 2022. godinu.

„Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako“, poručila je Brnabić.

Kaže da će buduća vlada morati brže da radi i na reformi javnih preduzeća i dodala da je to zahtevan proces u koji je naša zemlja već ušla uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

„Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede“, kaže Brnabić.

Ističe da će naredna vlada završiti i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Srbiju – Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Kragujevcu.

„Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Kragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar“, istakla je Brnabić.

Prioritetnu reformu, kaže ona, predstavlja i rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

„Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj i mnogo više fer raspodeli novca“, naglašava Brnabić.

Buduću vladu čeka, navodi, proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

Tu reformu je, dodaje Brnabić, vlada uspešno sprovela za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada, kaže, obuhvat mora da se proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući.

Mandatarka navodi da će vlada sada populacionu politiku staviti u rang čitavog ministarstva.

Kaže da je naša zemlja u prethodnom periodu finansiranjem mera populacione politike postigla značajne rezultate.

U poređenju sa regionom, Srbija, dodaje, jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

„U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018, a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veca je od 1,5“, navodi Branbić.

Jedan od prioritetnih zadataka biće, ističe, dodatna izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

„Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od države, a ne preko poslodavca kako bi sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama“, rekla je Brnabić.

U planu je, kaže, i rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova.

Važno je da država, kaže, nastavi i strateška ulaganja u sport.

Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu, dodaje, imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

„U prethodnih pet godina imamo 265 odsto više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta“, rekla je Brnabić.

Od ZSO, da budem jasna, ne odustajemo

Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

„Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore“, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

„Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica“, navela je Brnabić.

Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

„Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet“, zaključila je Brnabić.

Obrazovanje ostaje prioritet nove vlade

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da će obrazovanje ostati jedan od ključnih prioriteta nove vlade, te da će se raditi na osnaživanju ljudskih kapaciteta.

„Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete“, naglasila je Brnabić u svom ekspozeu u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da će Srbija prvi put imati jasan pregled celokupnog obrazovanog sistema koji će omogućiti da se donose informisane odluke o strateškim ulaganjima, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe srpskog društva i ekonomije.

Kako objašnjava, u Srbiji će se tačno znati koliko je država uložila novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da se poboljšaju efekti tih ulaganja.

„U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru“, istakla je Brnabić i naglasila da su uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i završavanje nove Strategije obrazovanja važni zadaci koji su pred Srbijom.

Kada je reč o srpskoj dijaspori, Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlade pojednostavljen postupak priznavanja inostranih diploma, izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju, ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu.

„Uveli smo poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli “Tačku povratka“ koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da „Tačka povratka“ već radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već i partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

Ona je takođe naglasila da mora da se nastavi rad na jačanju inovacionih kapaciteta kako bi se nastavila tranzicija ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time poveća naša opšta konkurentnost.

„Tokom mandata prethodne Vlade izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima četiri Naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je potpuno novu zgradu kako bi povećali svoje kapacitete“, istakla je ona.

Dodala je da se uskoro završava još jedna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine i dodatnu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

„U mandatu ove Vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Kragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji“, zaključila je Brnabić.

Presecanje izvora finansiranja i mreže uticaja mafije

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da će presecanje izvora finansiranja i razbijanje mreže uticaja u državnim organima, politici i medijima onih koji se bave organizovanim kriminalom, biti dve ključne tačke kojima će se zadati „odlučujući udarac organizovanom kriminalu“.

Brnabić je u ekspozeu pred narodnim poslanicima naglasila da je pred novom vladom ozbiljna i teška borba protiv organizovanog kriminala i mafije, koja je, kako je navela, pomislila da je jača od države i da može njome da upravlja.

„Naš posao je da pokažemo da je država uvek jaka, da sa institucijama nema igranja, da se nikakve veze između predstavnika institucija i kriminalaca neće tolerisati i da niko od njih neće biti zaštićen“, poručila je Brnabić.

Kako je kazala, u ovoj borbi prevashodno se obraća bezbednosnim službama koje se moraju posebno baviti bezbednošću predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je objavio i pokrenuo rat protiv mafije.

„Svedočimo svaki dan najmonstruoznijim i najbezobzirnijim napadima na njega i njegovu porodicu samo i isključivo sa jednim ciljem: da ga dehumanizuju i kriminalizuju do te mere da svaki napad na njega – verbalni ili fizički – postane očekivan i razumljiv“, kaže Brnabić.

Ona je navela da je finansijska moć onih koji se bave organizovanim kriminalom ogromna.

„Naša energija da se ovome suprotstavimo mora biti veća. Ovo ću i lično shvatiti kao jedan od mojih zadataka i boriću se za istinu, svakodnevno i neumorno, protiv svih laži koje plasiraju protiv predsednika Republike i njegove porodice“, kazala je Brnabić i dodala da će za pobedu nad organizovanim kriminalom biti preko potrebno učešće svih grana vlasti, a, pre svega, pravosuđa.

„Pružićemo punu zaštitu svima koji su uključeni u borbu protiv organizovanog kriminala, svaki policijski i finansijski inspektor, tužilac, sudija, novinar ili državni funkcioner koji bude na meti kriminalnih bandi biće pod zaštitom“, naglasila je ona.

Očekuje u tom smislu podršku svih građana Srbije, ali i apsolutnu podršku zakonodavne i sudske vlasti.

„Ovo je borba za našu zemlju i za budućnost naše dece. Nemam dilemu, u borbi između države i mafije, država će izaći kao pobednik i garantujem da ćemo umeti da zaštitimo volju naših građana i čoveka kome su oni direktno i lično dali poverenje da vodi Srbiju u nove pobede“, zaključila je Brnabić.

Vlada da od Srbije dalje pravi zemlju pobednika

Nova vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali – u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost, kaže Brnabić.

Ona dodaje da Srbija ostaje privržena razvoju dobrodusedstva, jer ono omogućava održiv razvoj i same Srbije, kao i da će buduća vlada nastaviti da pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona.

Brnabić je, u ekspozeu pred narodnim poslanicima, kazala, da će se vlada, rukovodeći potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu Zapadnog Balkana, raditi na implementaciji „Mini šengen“ inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

„Pored ovoga, Vlada Srbije će svakako nastaviti da, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim normama, pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona i nastaviće da insistira na poštovanju osnovnih prava, jezika, identiteta, verske pripadnosti i kulturnog nasleđa Srba, na isti način na koji se prava drugih naroda i nacionalnih manjina dosledno poštuju u Republici Srbiji“, objasnila je ona.

Brnabić je podsetila da je na prošlim parlamentarnim izborima održanim lista „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ dobila ogromno poverenje građana Srbije, kako je dodala, „gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj političkoj istoriji“.

Ovakvo poverenje, prema njenim rečima, nosi jednako ogromnu odgovornost za to kako se dalje Srbija razvija, kakav je kvalitet života u njoj i koliko su ljudi u Srbiji srećni, zadovoljni i ispunjeni.

„Kroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu – i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, Kinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD“, naglasila je ona.

Brnabić je kazala da će Vlada Srbije nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima.

Srbija je, podsetila je ona, članica svih bitnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, a u narednom periodu će dalje raditi na članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), što bi nam mnogo pomoglo u daljem ekonomskom razvoju.

Što se odbrambene politike tiče rekla je da je Srbija opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku.

„Uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj“, podvukla je Brnabić.

Kvalitet života građana Srbije, kaže, mora se stalno sagledavati iz različitih aspekata, analizirati i raditi na tome kakvog kvaliteta su nam putevi i da li treba da ih obnavljamo i gradimo nove, koliko su gradovi i opštine u Srbiji međusobno povezane, kako su povezane sa regionom. Takođe, dodaje, je bitno i kakve su nam škole, kakav je nivo zdravstvene zaštite i koliko brzo obnavljamo i gradimo našu obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu.

„Vlada će se truditi da svakodnevno podseća organe uprave na svim nivoima, uključujući i gradonačelnike i predsednike opština da običan čovek mora da bude u centru naše pažnje. Da smo mi tu zbog naših građana i da služimo njima. Da, zato, nikada ne smemo biti previše zauzeti da čujemo njihove potrebe i radimo na njihovom rešavanju – kako sistemski, tako i pojedinačno“, rekla je ona.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 8°C
Min: 1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana