Počela restauracija spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću studio b

Objavljeno: 07.11.2022. 15:35 Izmenjeno: 07.11.2022. 15:35

Planirani radovi na spomeniku obuhvataju dve faze.

Zavod za zaštitu spomenika kulture otpočinje radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću, tačno na dan kada je svečano spomenik otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine), saopštili su iz Zavoda.

Posle velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvo je izradila Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, s obzirom da se spomenik nalazi u izuzetno lošem stanju.

Naime, prilikom prethodne obnove iz 1995. godine – koja je izvođena u sklopu hitnih radova na izgradnji stanice podzemne železnice, podzemne garaže i uređenju širih parkovskih i nadzemnih parternih površina – bronzana skulptura spomenika nije tretirana na adekvatan način, a za oblogu postamenta upotrebljen je kamen lošeg kvaliteta, tako da je usled izloženosti negativnom uticaju atmosferilija došlo do rapidnog propadanja kako skulpture tako i postamenta.

Prva faza predstavlja sanaciju i restauraciju bronzane skulpture, dok se druga faza odnosi na radove na postamentu.

Prva faza radova počinje 07. novembra 2022. godine i podrazumeva skidanje bronzane skulpture.

Skulptura će biti preneta u atelje Zorana Kuzmanovića, sa kojim je šira javnost imala priliku da se upozna tokom izvođenja radova na rekonstrukciji Spomenika Pobedniku.

U okviru radioničkog prostora skulptura sa spomenika Vuku Karadžiću će biti sanirana i konzervirana. Rok za završetak izvođenja radova na sanaciji i restauraciji spomenika je do 120 dana.

Spomenik Vuku Karadžiću otkrivena je 07. novembra 1937. godine, povodom stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja.

Delo je značajnog srpskog vajara Ðorđa Jovanovića.

Vukov spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu.

Spomenik Vuku Karadžiću pripada grupi reprezentativnih i monumentalnih javnih spomenika podignutih zaslužnim ličnostima srpskog naroda.

Iako izveden tokom poznog perioda umetnikovog opusa, spomenik nosi sve kvalitete njegovog autorskog izraza.

Zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti Spomenik je utvrđen za kulturno dobro Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda iz 1965. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana