Počela prodaja taksenih marki, bez provizije i čekanja

Objavljeno: 05.04.2016. 13:49 Izmenjeno: 05.04.2016. 13:49

Prvog dana od početka prodaje taksenih marki u sudovima prodato je skoro 3.000 marki, a naplaćena taksa u iznosu od oko 170.000 dinara, rekao je ministar pravde Nikola Selaković.

Prodaja taksenih marki u apoenima od 10 do 5.000 dinara počela juče, ukazao je Selaković ističući da će na ovaj način građani biti oslobođeni ne samo plaćanja provizije bankama i poštama prilikom uplate sudske takse, već da će uštedeti svoje vreme koje je bilo potrebno za čekanje na šalterima.

Selaković je nakon obilaska zgrade u kojoj je smešteno parnično odeljenje Prvog osnovnog suda u Beogradu, zajedno za direktorom JP „Pošta Srbije“ Milanom Krkobabićem i vršiocem funkcije predsednika tog suda Natalijom Bobot, ukazao da je upotreba sudskih taksenih marki jedan od vidova racionalizacije u radu pravosdunih organa.

„To je racionalizacija u korist stranaka, advokata, ljudi koji imaju potrebe da svoj posao pred sudom završavaju, a na ovakav način prave uštedu i svoga vremena i svoga novca“, rekao je Selaković.

On je najavio da će se Ministarstvo pravde i u narednom periodu truditi da maksimalno racionalizuje funkcionisanje pravosuđa i da otklanja i najmanji razlog za nezadovoljstvo, koji, kako je naveo, „nekada može da bude dovoljan da čoveku zagorča i dan i posao i dobar deo živora“.

„Ovo je potez koji ukazuje da sudstvo, javno tužilaštvo, ministarstva, pa i javna preduzeća ne postoje sami zbog sebe i onih koji su u njima zaposleni, nego zbog građana, jer je građanin centar njihovog delovanja i pažnje“, naglasio je ministar pravde.

Direktor JP „Pošta Srbije“ Milan Krkobabić rekao je da će u svim sudskim zdradama u Srbiji biti po jedna pošta, kako bi se obezbedila kupovina i upotreba taksenih marki, bez provizije.

On je naveo da postoji 201 pošta za 260 sudova, jer se u nekim sudskim zgradama nalazi po nekoliko sudova.

„Imamo ih devet i na Kosovu i Metohiji i potpuno smo spremni da budemo na usluzi građanima“, naglasio je Krkobabić.

Takođe je istakao da je naplata taksenih marki značajan prihod koji ide u poštu Srbije.

„Taj prihod se iskazuje kao ukupan prihod Pošte Srbije, a onda kao dobit i potom se vraća u budžet Srbije. Prošle godine smo završili sa rekordnih 3,1 milijardi neto dobiti. To ide u budžet i od toga ćemo plaćati i sudije, prosvetne i zdravstvene radnike…na ovaj način ne gubi se nijedan jedini dinar“, naglasio je direktor Pošte Srbije.

Taksa u iznosu do 5.000 dinara plaća se u sudskim markama, koje su izrađene u aponeima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a takse u iznosu preko 5.000 dinara plaćaće se u gotovom novcu.

U opticaju se ne mogu pojaviti dve iste taksene marke jer svaka ima svoj jedinstven bar kod, tako da je isključena mogućnost zloupotreba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 19°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 29°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana