Vojna parada u Moskvi, Putin čestitao Dan pobede Tanjug

Objavljeno: 09.05.2019. 10:17 Izmenjeno: 10.05.2019. 15:22

U Moskvi održana vojna parada. Čestitajući Dan pobede ruski predsednik poručio da je to dan ponosa, tuge i bezgranične zahvalnosti zaštitnicama otadžbine koji su razbili nacizam.

Tanjug (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je u u obraćanju na Paradi pobede na Crvenom trgu da Rusija aktivno sarađuje sa svima koji su spremni da se na delu suprotstave terorizmu i ekstremizmu, i da poziva sve zemlje da shvate zajedničku odgovornost za stvaranje efektivnog i za sve ravnopravnog sistema bezbednosti.

„Poklanjamo se pred sećanjem na očeve dedove majke, muževe ženu braću i sestru, tugujemo za veteranima koji više nisu među nama“ naveo je Putin.

Rekao je kako je sećanje na Otadžbinski rat savest i odgovornost, i istakao da si neke zemlje u svetu zaboravile ljudsko dostojanstvo i služile nacizmu.

„Poklanjamo se pred svim veteranima pobednicima koji žive u raznim zemljama“, rekao je Putin.

Objasnio je da se podvig koji su zajedno izveli ne treba deliti, i da Rusija proslava pobedu koja je jedinstvena.

Istakao je da su lekcije tih ratova aktuelne i da će raditi sve što je neophodno da bi se obezbedila visoka borbena gotovost oružanih snaga i odbrambeni potencijal najsavremenijeg nivoa.

Podsetio je kako Rusija aktivno sarađuje sa svima koji su spremni da se na delu suprotstave terorizmu i ekstremizmu, i pozvao sve zemlje da shvate zajedničku odgovornost za stvaranje efektivnog i za sve ravnopravnog sistema bezbednosti.

Objasnio je da su nacisti mislili da će moći da pokore sve narode i Sovjetski Savez, hiljadugodišnju Rusiju ali da im to nije pošlo za rukom.

Rekao je da je bilo i poraza i povlačenja, teških trenutaka, ali da sve to nije slomilo Rusiju i da je već početkom jula 1941. godine u stroj ušlo više od pet miliona boraca.

Na istok su prebačene stotine velikih fabrika objasnio je Putin, i dodao da je u neverovatno kratkom roku proizvodnja je nastavljena na Uraliu Povolžju u Sibiru, „sve za pobedu“ bila je deviza tih godina.

Šef ruske države je istakao da je zakletva koja je predata današnjim pokolenjima branilaca otadžbne glavni zalog za apsolutnnu pouzdanost i nepobedivost ruskog oružja.

Rekao je da se svake godine sve jače oseća moć tog podviga bez presedana, i da mi danas shvatamo neverovatnu vrednost ratnog trijumfa ruskog naroda kojim je zaštićena i spašena Rusija.

„U istoriji našeg naroda ima mnogo istorijskih momenata, ali pobeda nad fašizmom i kazna nacistima koji su se proglasili višom rasom je najveći podvig“, rekao je Putin.

Govorio je kako su se u Lenjingradu na svakom koraku događali podvizi često veoma mladih heroja, više od polovine tih ljudi bili su mlađi od 20 godina, i da su mnogi pravo iz školske klupe išli na front, i zauvek ostali tamo na prvim linijama fronta.

„Nisu žalili svoj život radi budućeg mira, radi svakog od nas, nikada nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i samopožrtvovanost“ zaključio je Putin.

Na ovogodišnjoj paradi učestvuje 13.000 vojnika, više od 130 komada najmodernijeg naoružanja. Biće prikazano 74 naprednih letelica, među njima i dve bespilotne – avion i helikopter.

Unazad godinu dana vežbalo se za ovu Paradu.

 

Parade pobede u Moskvi održavaju se po istom modelu kao prva parada koja je održana 1945. nešto više od mesec dana pošto je Nemačka kapitulirala.

Tom paradom, koja je i najveći događaj održan na Crvenom trgu, proslavljena je kapitulacija Nemačke.

U toj paradi je čestvovalo 40.000 vojnika, 1.850 vojnih oružja i oruđa i trajala je dva sata.

Paradu je tada pripremio maršal Rokosovski, a komandovao general Žukov koji je i formalno primio kapitulaciju Nemačke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Slaba kiša

Trenutna temperatura 20°C

Slaba kiša

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana