Počela Drinska regata u Ljuboviji tanjug

Objavljeno: 09.07.2022. 11:22 Izmenjeno: 09.07.2022. 11:59

Vreme nije kakvom su se nadali i učesnici i organizatori, pa je zbog osetnog zahlađenja i kiše koja pada periodično od ranih jutarnjih časova broj samih učesnika prilično smanjen.

foto tanjug

 

Ljubovijska regata rekom Drinom počela je 10. 30 časova, a znak za poletak dala je ministarka privrede Anđelka Atanacković.

„Čast mi je da u ime Vlade Srbije otvorim 21. po redu Drinsku regatu u Ljuboviji. Ovo je svojevrsni događaj na vodi i sviđa vam želim lep provod i dobru zabavu“, rekla je ministrka.

Nekoliko stotina čamaca, splavova i drugih plovila krenulo je nozvodno rekpm Drinom, ka prvom odmorištu u mestu Trešnjica, na pola puta do cilja.

Ipak, među onima koji su se odlučili i odvažili da ipak zaplove Drinom vlada praznična atmosfera i dobro raspoloženje, pa se sa pojedinih plovila može videti i dim jer učesnici spremaju i hranu tokom plovidbe.

Atanasković: Drinska regata jača turističku ponudu Mačve

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je, na otvaranju Drinske regate u Ljuboviji, da ta manifestacija doprinosi jačcanju turističke ponude Mačve.

„ Državna politika predsednika Aleksandra Vučića, politika mira, stabilnosti i kreiranja jednakih mogućnosti za sve građane Srbije, podrazumeva i ravnomeran privredni razvoj svih područja. Geografskim položajem, Mačva je snažna nit koja učvršćuje neraskidivu vezu Republike Srbije sa Republikom Srpskom pružajući potencijal za širenje regionalne i evropske privredne saradnje“, rekla je Atanasković.

Država je, prema njenim rečima, u protekle dve godine programima podrške razvoju poslovne infrastrukture Ministarstva privrede u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, u Mačvanskom okrugu sufinansirala projekte vredne preko 48 miliona dinara.

„U Opštini Ljubovija, Ministarstvo privrede omogućilo je realizaciju infrastrukturnog projekta ukupne vrednosti oko 20 miliona dinara. Privrednim subjektima Mačvanskog okruga, za nabavku opreme, razvojne, start ap i projekte za žene i mlade, bespovratno je odobreno više od 169 miliona dinara, a mikro, malim i srednjim preduzećima iz Opštine Ljubovija više od 6,2 miliona dinara, takođe bespovratno“, podsetila je Atanasković.

Ministarka je poželela ugodnu regatu istakavši da hiljade učesnika svih generacija danas sa Drine zajedno šalju u svet fantastičnu sliku o Srbiji, o sposobnim, vrednim i čestitim ljudima – najvažnijem resursu celokupne privrede naše zemlje, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

Dačić: Drina je reka koja treba da nas spaja

Početku 21. Drinske regate u opštinu Ljubovija prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je regata postala prirodna lepota koju bi trebalo očuvati.

„Vreme je nažalost kao smo došli u jesen ili u zimu. Trudim se da dođem na regatu i ovde i u Bajinu Baštu. Ovo je samo po sebi prirodna lepota i sam taj događaj okupi više hiljada čamaca i ljudi. To je tradicija koja treba da se čuva. Drina je reka koja bi trebalo da nas spaja sa narodima koji žive preko nje. Žao mi je što je loše vreme ali mislim da su se ljudi pripremili i za to“, kazao je Dačić.

Predsednik Narodne skupptine je istakao da je njegovo iskustvo sa regatama duže od jedne decenije.

„Počeo sam da dolazim kada sam bio ministar unutrašnjih poslova, pre više od 10 godina“, dodao je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana