Počela akcija „Drvo za Beograd“ – da grad bude zeleniji Tanjug, Studio B

Objavljeno: 22.11.2019. 11:49 Izmenjeno: 23.11.2019. 12:52

Akcija „Drvo za Beograd“, u okviru koje bi društveno odgovorne kompanije, kao i međunarodne organizacije i pojedinci, sadnjom drveća trebalo da pomognu da Beograd bude zdraviji i zeleniji grad, počela je u novobeogradskom parku Ušće, kod spomenika „Večna vatra“.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, u društvu direktora nemačkog GIZ-a Gerharda Zipela i direktora JKP Zelenilo Beograd Slobodana Stanojevića, posadio je drvo, uz poruku da je cilj Beograda da sa sadašnjih 15, zelene površine na njegovoj teritoriji zauzimaju 25 procenata.

„Ukoliko želimo da dostignemo taj cilj, 2,5 miliona stabala moramo da zasadimo. Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ je prva koja se odazvala našem pozivu, a to je svojevrsni izazov i drugima da se uključe. Posadićemo danas 163 stabla u parku Ušće“, istakao je Radojičić, navodeći da GIZ daje veliki doprinos razvoju Beograda, unapređenju kvaliteta života građana po mnogim pitanjima i na temama koje su od značaja za životnu sredinu.

On je dodao da povodom akcije i sađenja stabala i drveća, svi zainteresovani mogu da se jave putem e-mail adrese – drvozabeograd.gov.rs.

„Prema generalnom urbanističkom planu zelenih površina, definisane su lokacije gde će se dalje saditi stabla. Drveće je važno zbog čistijeg vazduha, a onda i svaki stanovnik grada ima bolju i kvalitetniju životnu sredinu“, naveo je Radojičić.

Takođe, kako je kazao, postoji i plan da svaki prvi razred osnovne škole zasadi po jedno stablo i da se deca uključe u akciju.

„Ukoliko svaki Beograđanin bude dao svoj mali doprinos i imao svoje stablo, mi ćemo za godinu ili dve dostići cilj“, naglasio je Radojičić.

Direktor GIZ-a Gerhard Zipel zahvalio je gradonačelniku na mogućnosti da učestvuje u akciji.

„Naši zaposleni su želeli lično da učestvuju, svako od njih je došao da zasadi po jedno drvo, nisu želeli da kompanija plati. Nadam se da će i druge kompanije prihvatiti izazov. Nema ništa lepše nego doći i videti koliko je upravo drvo koje ste vi zasadili poraslo“, rekao je Zipel.

Direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević pozvao je sva udruženja građana i pojedince, kao i druge organizacije i kompanije da se pridruže, a naveo je da će u Ušću biti zasađene breze, jasen, crni bor, filodendron…

2 Responses to “Počela akcija „Drvo za Beograd“ – da grad bude zeleniji”

  1. Milena Panov каже:

    Postovani,zelela bih da posadim Drvo za Beograd na ime mog unuka Panov Filipa.Neznam da li mozemo da biramo drvo,npr brezu i lokaciju,buduci da stanujemo na N.Beogradu u bloku 44.Da li to drvo moze imati plocicu onog ko ga je zasadio,i gde kada i koliko treba da platimo i da li treba licno da prisustvujemo i ucestvujemo u sadnji drveta.Srdacan pozdrav,Milena Panov

  2. MIRJANA COCOVIĆ - KRSTIĆ каже:

    Poštovani Predsedniče, Uvek se radujemo svakom zasađenom drvetu, radi zelenijeg grada i pohvaljujemo Vaše angažovanje po istom. Međutim, mi stanari iz zgrada i privatnih kuća u ul. GROČANSKOJ  oko  broja 15 pri opštini VRAČAR, molimo da se zasadi barem nekoliko sadnica drveća ovde na postojećem zelenom prostoru. To bi mnogo značilo za čistiji vazduh, tim pre što se u neposrednoj okolini grade više od pet novih stambenih zgrada, zbog kojih su isečena i uništena desetak i više stabala. Molimo Vas uvažite naše potrebe za zelenilom, znamo svi koliko je to od značaja. Nadamo se pozitivnom ishodu. Želimo  Vam  srećnu Novu godinu i zeleniji Beograd.  S poštovanjem,                                                   Stanari privatnih kuća i stambenih zgrada oko broja 15 u 
                                                       ul. GROČANSKOJ pri opštini  VRAČAR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja

Trenutna temperatura °C

Ponedeljak
Susnežica

Max: 7°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana