Počast pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima stradalim u bombardovanju NATO-a Beoinfo

Objavljeno: 20.05.2020. 14:07 Izmenjeno: 20.05.2020. 14:08

Položeni venci na spomen-obeležje u KBC „Dr Dragiša Mišović” povodom Dana sećanja na sedmoricu pripadnika Gardijske brigade i troje pacijenata poginulih u bombardovanju NATO-a 1999. godine.

Vence su položili pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, pripadnici Vojske Srbije i zaposleni u KBC „Dr Dragiša Mišović”.

Mladenović je podsetio da se pošta stradalima odaje već 21 godinu i da je sam taj čin bio strašan.

– NATO je bombardovao različite ciljeve, ali kada je pogođena bolnica u centru grada, svima nam je bilo jasno da je cilj zapravo bio da nas ponize i unište. U akciji koju su nazvali „Milosrdni anđeo” stradali su i objekti humanitarnog karaktera, što iznova izaziva nevericu jer su tvrdili da pomažu nekome. Sećanje na žrtve poruka je da se ovo nikada ne ponovi nikome u svetu – rekao je Mladenović.

Pomoćnik gradonačelnika naročito je istakao herojstvo medicinskih radnika, kako tada, tako i tokom aktuelne epidemije. Zbog toga im je još jednom izrazio zahvalnost.

– Sloboda i samostalnost naše zemlje i našeg naroda ne može da se oduzme. To nikada ne sme da se zaboravi – poručio je Mladenović.

Ministar Vulin podsetio je da je pre 21 godinu NATO agresor izvršio ratni zločin – ubivši sedmoricu gardista i tri pacijenta bolnice „Dr Dragiša Mišović”.

– Pre 21 godinu, bez odluke Saveta bezbednosti i bilo kakvog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazmog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju i nije birao koga će ubiti. Prošla je 21 godina, a nikada nismo čuli reč izvini – ukazao je Vulin.

On je dodao da te nastradale ljude više niko neće vratiti, te bol njihovih porodica, kao i našeg naroda, niko nikada neće moći ublažiti.

– Ali jedno ljudsko izvini bi možda pomoglo da se bar drugima ne desi ono što se desilo nama. Zato je Srbija izabrala da se seća, pamti i ne zaboravlja – zaključio je ministar odbrane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana