Počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” Šerbedžiji, Đorđeviću i Kljakoviću Beoinfo

Objavljeno: 27.04.2021. 16:19 Izmenjeno: 27.04.2021. 16:19

Dobitnici počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević, kojima će nagrade biti uručene na otvaranju, a scenograf Miljen Kljaković Kreka priznanje će dobiti na zatvaranju ovogodišnjeg festivala, saopšteno je iz CEBEF-a

FOTO TANJUG/JADRANKA ILIC/bs

Povodom 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST-a, na danas održanoj konferenciji za medije u Starom dvoru najavljen je festivalski program, kao i dobitnici počasne nagrade „Beogradski pobednik”.

Sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a Ivan Karl je ovom prilikom podsetio na okolnosti u kojima se održava ovogodišnje izdanje festivala.

– Presedan je što se festival održava u maju, ali je i podvig. U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bilo onlajn, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu te reči, festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama i koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu. Suština ovog FEST-a je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma. FEST nije Kan, Berlin, Venecija i Toronto, ali ono što je Kan u evropskim i svetskim okvirima, to je FEST u okvirima Zapadnog Balkana i regiona. On je najveći, najstariji i najznačajniji filmski festival na ovim prostorima i to je nešto čime treba da se ponosimo – rekao je Karl.

Direktor CEBEF-a i potpredsednik Odbora FEST-a Damir Handanović zahvalio je Gradu Beogradu, Ivanu Karlu, Ministarstvu za kulturu i velikom prijatelju festivala „Lukoilu”.

– Prethodni festival posetilo je više od 90 hiljada ljudi. Ovo izdanje festivala će usled poštovanja mera za suzbijanje kovida-19 imati ograničeni kapacitet gledališta, međutim ono što je najvažnije jeste to da je ovogodišnji program na zavidnom nivou. Otvaranje i zatvaranje neće biti tako impozantni kao prethodne godine kada je na zatvaranju nastupio Džon Malkovič, ali s obzirom na to da ćemo na ovim ceremonijama dodeliti počasne nagrade, biće emotivno i veoma dostojanstveno – rekao je Handanović, uz iskazano zadovoljstvo što je FEST u mogućnosti da se održi u fizičkom obliku.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić predstavio je ovogodišnje dobitnike počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik”, članove žirija Glavnog takmičarskog programa i takmičarske selekcije „Fest fokus”, kao i članove žirija za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić” za film koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma.

Konferenciji je prisustvovala i Darja Bajić, producentkinja festivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana